Sudocreme tegen spataderen: werkt dat of niet?

0 Shares
0
0
0

Als je last hebt van spataderen dan ben je echt niet de enige. Naar schatting krijgt ruim 25% van de mensen op een gegeven moment last van spataderen in zijn of haar leven. Nu is het niet altijd even fijn, zowel om te hebben als om te zien. Het is dan ook niet zo gek dat je op zoek bent naar manieren om er weer vanaf te komen als je er zelf last van hebt. Heb jij altijd al willen weten wat je kunt doen tegen spataderen? En ben je benieuwd of je Sudocreme kunt gebruiken voor spataderen? Om hier antwoord op te krijgen is het een goed idee om snel verder te lezen. In dit artikel komt het namelijk allemaal aan de orde!

Definitie en oorzaken – wat zijn spataderen?

Straks leer je alles over de manieren waarop je jouw spataderen kunt bestrijden. Maar voor we daar aan toe kunnen komen is het toch handig om even te kijken naar de definitie van spataderen en naar de oorzaken hiervan. Spataderen is een term die wordt gebruikt om vergrote en gezwollen aderen te omschrijven die er blauw of paars uit kunnen zien. Ze ontstaan meestal in de benen en kunnen gepaard gaan met pijn en een zwaar gevoel in je benen. Spataderen ontstaan wanneer de kleppen in de aderen verzwakken of beschadigd raken. Dit zorgt ervoor dat het bloed zich verzamelt en dat de aderen steeds verder uitrekken. Over het algemeen zijn er een aantal belangrijke oorzaken te onderscheiden die kunnen zorgen voor spataderen.

  • Aanleg en genen: Een belangrijke factor bij het ontwikkelen van spataderen is of je aanleg hebt voor de aandoening. Als je ouders of naaste familieleden spataderen hebben dan heb jij een grotere kans op spataderen dan mensen die dit niet hebben. Helaas kunnen we onze genetica niet veranderen, maar als je je risicofactoren kent kan je in een vroeg stadium wel de nodige preventieve maatregelen nemen. Hier komen we straks nog even op terug.
  • Langdurig staan of zitten: Banen of activiteiten waarbij je lang moet staan of zitten kunnen het risico op spataderen verhogen. Om dit risico tot een minimum te beperken is het echt noodzakelijk om af en toe even een pauze te nemen om je benen zo in beweging te krijgen. Werk jij veel achter je computer en kom je bijna niet van je plek dan is de kans op het ontwikkelen van spataderen echt een stuk groter.
  • Gebrek aan lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging, vooral oefeningen die de beenspieren trainen, zorgen voor een gezonde bloedcirculatie in het onderlichaam. Ook dit kan het risico op spataderen verminderen. Ga daarom eens wat vaker wandelen, zwemmen of fietsen om je benen in beweging te houden. Niet alleen erg goed voor het voorkomen van spataderen, maar ook nog eens goed voor je algemene gezondheid. Regelmatig sporten is namelijk ook goed voor je hart en je brein.
  • Hormonale veranderingen: Hormonale schommelingen tijdens de zwangerschap en menopauze kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van spataderen. Als je deze levensfasen doormaakt dan kan het zijn dat je tijdelijk last krijgt van spataderen. Bij veel vrouwen die zwanger zijn zien we dat het wegtrekt. Vrouwen die in de menopauze zitten blijven er alleen wat langer last van hebben dan de jongere generatie.

Dé beste tips tegen spataderen

Goed, wat kan je naast sporten en bewegen doen om spataderen te verminderen? De eerste tip is om steunkousen te dragen. De steunkousen voorzien je van een lichte druk op je benen. Dit kan helpen om de bloedsomloop te verbeteren en om zwellingen te verminderen. Daarnaast kunnen de kousen bijdragen aan het verminderen van symptomen als pijn en een zwaar gevoel in je benen. Overleg wel altijd even met je fysio welke soort kousen jij nodig heb. Hier zit namelijk verschil in en het is van belang dat je wel de kousen voor jouw benen haalt.

Ook is het handig om geen hakken meer te dragen. Hoge hakken kunnen de bloedsomloop namelijk aanzienlijk belemmeren en je beenaderen extra belasten. Kies waar mogelijk voor comfortabele schoenen met lage hakken. Vermijd ook strakke kleding die de bloedstroom beperkt, vooral rond de taille en rond je liezen. Daarnaast moet je voldoende water drinken. Dit helpt namelijk bij het behouden van een gezonde bloedsomloop. Probeer de hele dag door gehydrateerd te blijven door water te drinken in plaats van uitdrogende dranken zoals alcohol en cafeïne. Water is niet alleen gezond, maar het houdt spataderen ook nog eens buiten de deur.

Helpt Sudocrem bij spataderen?

Op dit moment zien we dat er steeds meer mensen zijn die Sudocrem een kans geven bij het behandelen van spataderen. Maar werkt dit eigenlijk wel vraag je je af? Hoewel Sudocrem een veelzijdige crème is die bekend staat om het feit dat hij de huid zacht kan maken is er maar weinig wetenschappelijk bewijs te vinden over de effectiviteit bij spataderen. Sudocrem is met name bedoeld om huidirritaties te verlichten, zoals huiduitslag, eczeem en luieruitslag. Het is alleen niet specifiek ontworpen om van spataderen af te komen. Je kunt het dus proberen, maar de kans dat je hiermee van je spataderen afkomt is toch wel erg klein. Maar ook hier geldt het gezegde: baat het niet dan schaadt het niet. Probeer het dus zeker eens zelf uit om te zien hoe je reageert.

Eenvoudig van je spataderen afkomen

Mocht ook jij last hebben van spataderen dan weet je dankzij de info uit dit artikel in ieder geval wat het is en hoe het eigenlijk ontstaat. Ook heb je geleerd wat je kunt doen om van de spataderen af te komen. Hoewel het gewoon bij de leeftijd hoort zijn er een aantal handige tips en tricks die je op kunt volgen om het risico op spataderen te voorkomen. Mocht je je zorgen maken over je spataderen dan is het natuurlijk altijd mogelijk om even langs te gaan bij je huisarts. De huisarts is er namelijk voor om je gerust te stellen en je te onderzoeken, maar hier dan ook echt gebruik van!

0 Shares
Ook interessant

Dolce Gusto ontkalken

Een Dolce Gusto. Het is tegenwoordig een fenomeen waar niemand meer omheen kan. Althans, de NESCAFÉ Dolce Gusto…