Alternatief voor bakpapier

0 Shares
0
0
0

Wil je net lekker gaan bakken, zie je ineens dat je bakpapier mist. In deze blog geven wij je 13 verschillende alternatieven die je kan gebruiken voor bakpapier. Zo kan je toch je baksels verder afmaken. 

Tegenwoordig zijn er meer en meer alternatieven voor bakpapier. Dit heeft mede te maken met het reduceren van wegwerpartikelen. Bakpapier moet je natuurlijk weggooien na gebruik. Maar er zijn alternatieven die je niet weg hoeft te gooien. Maar ook zijn er mogelijkheden om gewoon andere manieren te gebruiken dan bakpapier. Wij hebben daarom 13 verschillende manieren op een rij gezet. 

13 alternatieven voor bakpapier

Goed om te weten is dat niet alle alternatieven die wij hier op een rij hebben gezet even goed werken. Het kan zijn dat jouw gekozen alternatief minder goed werkt dan bakpapier zelf. 

1.     Aluminiumfolie 

Wat vaak wordt gebruikt als alternatief tegen bakpapier is aluminiumfolie. Wanneer je dit goed invet dan kan je dit perfect gebruiken. Je baksels zullen namelijk niet vast blijven zitten aan het rek. Wel is het goed om te weten dat je aluminiumfolie niet in de magnetron kan doen. Er kunnen dan giftige stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor je gezondheid. 

2.     Boter of olie 

Een simpele oplossing kan zijn om boter of olie op je bakplaat te doen. Vooral wanneer je een gietijzerenbakplaat hebt is het goed om hem flink in te vetten voordat je gaat bakken. Voor sommige baksels kan vet een probleem zijn, dan kan je beter een ander alternatief gebruiken zoals hieronder. 

3.     Siliconen 

Een duurzaam alternatief van bakpapier is siliconen. Zo kan je bij siliconen een bakmat gebruiken die je meermaals kan gebruiken. Siliconen kan enorm goed tegen hitte, en zorgt ervoor dat je baksels niet zullen plakken. Zelfs bij een bekend programma als ‘’Heel Holland Bakt’’ gebruiken ze siliconen. 

4.     Perkamant papier

Vroeger werd er geschreven op perkament. Dit kan je vergelijken met bakpapier, maar is niet hetzelfde. Heb je perkament in huis liggen, maar geen bakpapier? Dan kan je dit goed gebruiken als alternatief. 

5.     Ovenbestendig glas

Ja, er is ook iets ontwikkeld dat ovenbestendig glas heet. Vaak wordt dit gebruikt voor bijvoorbeeld een ovenschaal. Hiervan heb je ook platte versies. Deze hoef je alleen een beetje in te vetten en kan je daarna zo gebruiken als alternatief voor bakpapier. 

6.     Bakringen 

Voor een alternatief zou je ook kunnen kijken naar bakringen. Dit zijn kleine ringen waar je het deeg indoet. Doordat het enorm dunne ringen zijn kan je gemakkelijk de baksels weer eruit krijgen. Je moet enkel de onderkant een beetje invetten voordat je gaat bakken. 

7.     Ongebleekt papier

Veel van ons papier tegenwoordig is gebleekt. Dit papier kan je niet gebruiken in de oven, het is dan ook niet hittebestendig. Maar er bestaat ook ongebleekt papier, dit heeft vaak veel meer een houtkleur. Deze kan je perfect gebruiken als alternatief voor bakpapier. 

8.     Siliconen vormen 

We hebben natuurlijk al de siliconen bakmat voorbij zien komen. Maar je hebt ook siliconen bakvormen in alle soorten en maten. Hierdoor heb je helemaal geen bakpapier meer nodig. Je kan siliconen bakvormen gewoon in de oven zetten net als bij een gewoon bakblik. 

9.     Bakvet 

Er bestaat naast olie of boter ook bakvet. Dit is speciaal gemaakt voor in de oven om in te bakken. Er zijn mensen die liever helemaal geen bakpapier gebruiken voor het bakken. Zij stappen dan vaak over op bakvet. Dit is een gemakkelijk product en te vinden in alle supermarkten. 

10.  Braadslede

We hebben het vooral gehad over bakken. Maar voor braden of grillen wordt ook wel bakpapier gebruikt. Maar je kan natuurlijk ook gewoon de braadslede hiervoor gebruiken. Zo heb je een mooie pot die je in de oven steekt. Je hoeft je dan geen zorgen meer te maken over het vast blijven plakken van jouw vlees of baksels. Heb je dus even snel geen bakpapier in huis? Pak dan gewoon de braadslede erbij. 

11.  Bakstenen

Je zou het niet gelijk bedenken, maar voor bepaalde baksels kan je gewoon een baksteen gebruiken. Voor bijvoorbeeld het bakken van pizza’s wordt een pizzasteen gebruikt. Deze steen is geschikt om in de oven te doen en zal niet breken. Een baksteen wordt namelijk afgebakken op hoge temperatuur, daardoor blijft hij ook goed onder hete omstandigheden. 

12.  Bakfolie

Tegenwoordig heb je ook bakfolie dat je kan gebruiken als alternatief voor bakpapier. Dit is folie dat speciaal is ontworpen om mee te bakken. Net als bij vershoudfolie kan je het over de bakplaat willen en blijft het gelijk netjes zitten. Je baksels zullen niet blijven plakken, net als bij bakpapier.

13.  Bakspray

Als laatste willen wij de bakspray in deze lijst zetten. Bakspray kan je vergelijken met bakvet. Dit heeft de eigenschappen om een antiaanbaklaag te creëren op een ondergrond die dat van zichzelf niet heeft. Dit is een perfect alternatief voor als je geen bakpapier wil gebruiken. 

Dit zijn de voordelen van bakpapier

Voordat je met allerlei alternatieven aan de haal gaat, willen wij je toch drie voordelen geven van het gebruiken van bakpapier. Want voor hetzelfde geldt, heb je die alternatieven toch helemaal niet nodig. 

Gemakkelijk in gebruik 

Bakpapier is super gemakkelijk om te gebruiken. Je hebt vaak in een verpakking verschillende velletjes. Soms moet je ze zelf scheuren, maar in andere gevallen krijg je afgesneden bladen aan bakpapier. Met groot gemak kan jij beginnen met bakken. Nadat je het bakpapier hebt gebruikt kan het in de vuilnisbak en is het ook gelijk opgeruimd. Je hoeft nu dus niet meer af te wassen. 

Goedkoop 

Vergeet niet dat bakpapier in vergelijking met een aantal alternatieven hierboven erg goedkoop is. Zo betaal je nog geen euro voor een vol pak met 50 velletjes aan bakpapier. Soms is het nog goedkoper. Wil je wat dikker bakpapier dan zal je waarschijnlijk net iets meer betalen 

Het werkt altijd 

Ga je met alternatieven aan de haal, dan weet je nooit zeker of het even goed werkt als echt bakpapier. Dit terwijl je een ding zeker weet: ‘bakpapier werkt altijd’. Je trekt het uit de la, doet het in de oven en je hebt altijd een goed resultaat. Dus misschien hoef je wel helemaal niet verder te kijken naar allerlei alternatieven voor bakpapier. 

0 Shares
Ook interessant