Alternatief voor crème fraîche: hier moet je opletten 

0 Shares
0
0
0

Crème fraîche is een zuivelproduct. Een product dat we qua textuur en smaak kunnen vergelijken met zure room. Zoals je de naam, crème fraîche, doet vermoeden: het komt uit Frankrijk. Maar ook in Nederland maken we er veel gebruik van. Toch ben jij op zoek naar een alternatief voor crème fraîche. Wij gaan jou daar in deze blog meer over vertellen! 

Crème fraîche is romig en heeft een lichtzure smaak. Het wordt daarom ook wel vaak gebruik in hartige gerechten, maar je kunt het ook gebruiken in zoete gerechten en het dan zoeten met bijvoorbeeld fruit of suiker. Het is een item dat je heel veel tegenkomt in rececpten. Zo kan je het tegenkomen in soepen, maar ook om warme gerechten zoals een stoofschotel romiger te maken. Of zoals we net al zeiden in zoete gerechten zoals een taart of een dessert. 

Waarom een alternatief voor crème fraîche?

Maar waarom zouden mensen op zoek zijn naar een alternatief voor crème fraîche? Dat kan om verschillende redenen zijn. Vandaag de dag is misschien de grootste reden wel om het feit dat jij veganistisch of plantaardig wilt eten. Room is gemaakt van melk en melk wordt natuurlijk gegeven door een koe. Als je veganistisch wilt eten of enkel en alleen plantaardig dan eet je dus geen producten met zuivel. Dat is een hele grote reden waarom mensen om zoek zijn naar een alternatief voor crème fraîche. 

Daarnaast kan het ook zijn dat jij wel zuivel wil eten, maar dat je het simpelweg niet prettig vindt om te doen. Omdat je bijvoorbeeld lactose-intolerant bent en zoek op zoek bent naar een zuilvrij dieet. Dan is het niet verstandig om crème fraîche te eten en kun je beter op zoek gaan naar een alternatief. Daarnaast zijn er steeds meer alternatieven voor crème fraîche.

Als laatste optie kan het natuurlijk ook zijn dat je een recept hebt thuis, maar simpelweg bent vergeten om crème fraîche in huis te halen. Ook dan kan het zijn dat je op zoek bent naar een alternatief voor crème fraîche zodat je niet naar de supermarkt hoeft om het op te halen.  

Er zijn dus een aantal redenen om te kiezen voor een alternatief voor crème fraîche. De meest gebruikelijke zijn: 

  • Je wilt graag veganistisch of plantaardig eten 
  • Je bent lactose-intolerant 
  • Je bent op zoek naar een alternatief omdat je geen crème fraîche in huis hebt

Recept om zelf een alternatieve crème fraîche te maken thuis

We zijn eens in de kookboeken gedoken om te kijken of we een makkelijk recept hebben om zelf thuis een alternatief te maken voor crème fraîche. Dit alternatief is daarnaast vrij van zuivel en dus helemaal geschikt voor wanneer je een zuivelvrij-dieet wilt hebben. Bijvoorbeeld omdat je veganistisch wilt eten of omdat je lactose-intolerant bent. Het is een heel simpel recept en iedereen kan het maken! 

Wat heb je nodig voor dit recept? 

  • 1 kop rauwe cashewnoten (minstens 4 uur geweekt in water)
  • 1/4 kop water
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • Snufje zout

Zo bereid je dit recept:

1. Houd er dus rekening mee dat je de cashewnoten vier uur laat weken in water voordat je deze alternatieve versie van crème fraîche maakt. Als de vier uur voorbij zijn dan zal je merken dat de cashewnoten veel romiger zijn. Ze zijn tenslotte geweekt in het water. Zorg er daarom ook altijd voor dat er veel water wordt gebruikt. Je kan er ook voor kiezen om de cashewnoten een nacht te laten weken in het water. Dan ben je helemaal verzekerd van een romige substantie later. 

2. En dan? Nu stop je de cashewnoten in een blender. Doe hierbij de andere ingrediënten, dus water, citroensap, appelciderazijn en een snufje zout. Je raadt het al: zet de blender aan. Doe dit gelijk op hoge snelheid zodat je een gladde en romig mengel krijgt. Soms moet je even stoppen om ervoor te zorgen dat alles mee wordt genomen. 

3. Hierna is het belangrijk om goed te proeven. Is de smaak voor jou romig en zuur genoeg? Anders kan je nog wat citroensap of appelciderazijn toevoegen. Hierdoor creëer je meer van die zurige typische smaak van crème fraîche. 

4. Om het op dezelfde manier te gebruiken als crème fraîche is het wel belangrijk dat je deze neppe versie nog even laat opstijven. Idealiter is dit 2 tot 3 uur. Zodra deze tijd voorbij is, kun je het gebruiken op dezelfde manier als crème fraîche. Dus bijvoorbeeld in een saus of soep! 

Dit zijn nog meer alternatieven voor crème fraîche:

Naast het zelf maken, begrijpen we ook als jij gewoon op zoek bent naar een sneller alternatief dan dat je uren bezig bent met cashewnoten weken. Gelukkig zijn er nog meer alternatieven die je kunt gebruiken. Ook als je op zoek bent naar een zuivelvrij product. Maar laten we eerst even kijken naar de alternatieven die wel gemaakt zijn van zuivel. 

Voor het gebruiken van crème fraîche in soepen in sauzen kun je ook zure room gebruiken. Dit is net zo romig alleen heeft het vaak een iets hoger vetgehalte. Waardoor de smaak niet zo uitgesproken romig is als crème fraîche. Maar het kan goed gebruikt worden als vervanging in bijvoorbeeld die soepen of sauzen. 

Een andere optie is door Griekse yoghurt te gebruiken. Yoghurt is net even wat dikker en wat romiger dan bijvoorbeeld gewone yoghurt. Het is steviger en romig van smaak en dus niet waterig. Hierdoor kan je het ook goed gebruiken om bijvoorbeeld in een dessert te gebruiken of wanneer je een taart bakt met crème fraîche. 

Kokosmelk als plantaardig alternatief voor crème fraîche

Ben je meer op zoek naar een alternatief voor crème fraîche maar wil je liever geen zuivel gebruiken? Dan kun je ook kijken naar kokosmelk. Als je kokosmelk opent dan zie je vaak een dikke romige substantie zitten. Daarachter vind je vaak meer vocht. Als je het vocht opvangt en het romige en dikke gedeelte gebruikt dan zal je merken dat het een heel goed alternatief is voor crème fraîche dat ook nog 100% plantaardig is. 

Naast kokosmelk of het zelf maken kun je in de supermarkt ook crème fraîche gemaakt van haver kopen.

0 Shares
Ook interessant

Hobbywinkel Amsterdam

Op een druilerige zondagmiddag is het maar eens tijd om wat anders te doen dan je eindeloos te…