Tips om ook op hoge leeftijd nog zelfstandig je huis netjes te houden

0 Shares
0
0
0

Niets is fijner dan een opgeruimd, schoon huis. Maar er komt een moment in je leven waarop het zelfstandig schoonhouden van jouw paleisje niet meer zo soepel gaat. Toch wil je graag dat alles netjes blijft, dus je doet je best om het schoonmaken en opruimen zo goed mogelijk bij te houden. Maak het jezelf gemakkelijk met wat handige hulpmiddelen, zodat zelfstandig wonen zonder huishoudelijke hulp een feestje blijft.

Behoud het overzicht

Een bekende valkuil van mensen op hoge leeftijd: dat schoonmaakwerk komt morgen wel weer. Laat je niet tot uitstellen verleiden, want daarmee doe je jezelf tekort. Op de eerste plaats zit je dan in een rommelig huis en dat brengt geen rust in je hoofd. Bovendien kom je daardoor minder in beweging en juist die beweging is goed voor je. Probeer er ook voor te waken dat je niet te veel obstakels op de vloer hebt staan of liggen. Senioren maken gebruik van extra voorzieningen, zoals een rollator, een elektrische rolstoel of een scootmobiel. Allemaal reuzehandig, maar het blokkeert wel de vrije doorgang in huis. Zet ze dus nooit zomaar ergens neer, maar parkeer ze netjes in een hoek. Ook fijn als je bij een noodsituatie snel de kamer moet verlaten!

Maak het je gemakkelijk

Het bed opmaken is een dagelijks terugkerende routine. Maar als je wat stram en stijf geworden bent, kan die simpele klus een flinke uitdaging worden. Een seniorenbed is hoger dan een doorsnee bed en daardoor gemakkelijker op te maken. Ook is zo’n bed vaak nog eens op meerdere manieren verstelbaar, dus je kunt het veel gemakkelijker opmaken. Overigens slaapt het natuurlijk gewoon een stuk fijner als je bed vaak verschoond wordt. Door in een bed te slapen, raakt het beddengoed vervuild met een mengsel van transpiratievocht, talg en dode huidcellen. Dat zorgt voor een glad laagje op de stof, waardoor het minder prettig aanvoelt dan wanneer je schoon beddengoed gebruikt.

Op tijd gaan opruimen

Naarmate je ouder wordt, zullen bepaalde bezittingen steeds vaker ongebruikt in de kast blijven staan. Je bent minder actief geworden en je hebt simpelweg niet meer zo veel spullen nodig. Vaak laten mensen allerlei spullen desondanks in huis staan, omdat ze eraan gehecht zijn. Maar geluk zit niet in materiële dingen, dus wen jezelf eraan om afscheid te nemen van wat je niet meer nodig hebt.

0 Shares
Ook interessant