Zo maak je jouw keuken schoon als een professional

0 Shares
0
0
0

Iedereen vindt dat een schone keuken belangrijk is, maar hoe vaak maak jij je keuken compleet schoon? De kans is groot dat dit toch alweer een tijdje geleden is. Het kan namelijk een grote klus zijn waarvan je niet goed weet waar je moet beginnen. We vroegen daarom de schoonmaakspecialisten van Huchem voor advies om jouw keuken efficiënt en effectief schoon te maken. Zij gaven de volgende adviezen.

Niet alles hoeft in één keer

Je mag je keuken in één keer helemaal schoonmaken, maar dit hoeft niet. Als dit beter voor je werkt, kun je ook je keuken in stappen schoonmaken. Bijvoorbeeld op een moment de koelkast, op een ander moment de oven en weer op een ander moment de keukenkastjes. Let er wel op dat alle plekken in je keuken regelmatig aan de beurt komen. Als het voor jou beter werkt om je complete keuken wel in één keer schoon te maken, dan moet je dat natuurlijk zeker doen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je begint, adviseren we om alle schoonmaakmiddelen te verzamelen. Dit werkt efficiënt en het is heel vervelend als je merkt dat je spullen mist als je al bezig bent. We raden zeker de volgende zaken aan.

  • Allesreiniger
  • Ovenreiniger
  • Soda
  • Azijn
  • Emmer
  • Stofzuiger
  • Microvezeldoeken en microvezeldweil. Dankzij de ultradunne vezels houden microvezelproducten stof en vuil beter vast dan gewone schoonmaakdoeken. Hierdoor kun je sneller schoonmaken. Lees ook onze blogpost met de beste microvezeldoekjes.

Aanrecht en spoelbak schoonmaken

Haal zoveel mogelijk spullen van het aanrecht en neem het af met een microvezeldoekje met allesreiniger. Heb je last van hardnekkige vlekken op je fornuis? Dan raden we aan om een ontvetter te gebruiken en deze een tijdje in te laten trekken. Je zult zien dat je dan de vlekken er makkelijker af kunt poetsen. 

Maak ook de spoelbak schoon en gebruik hier eventueel een sponsje voor. De afvoer maak je schoon met een mix van azijn en soda. In combinatie met kokend water laat je dit wegspoelen. Dit helpt tegen vervelende geurtjes en verstoppingen.

Vaatwasser schoonmaken

Vaatwassers beschikken over een zelfreinigend programma dat je kunt laten draaien met speciale schoonmaakmiddelen voor vaatwassers. Vul ook regelmatig het zoutreservoir aan. Dit helpt om kalkaanslag te voorkomen.

Koelkast schoonmaken

Maak vervolgens je koelkast lade voor lade schoon. Gebruik ook hiervoor een microvezeldoekje met allesreiniger. We adviseren om dit iedere 3 maanden te doen, aangezien hierin voedsel wordt bewaard. Gebruik geen azijn of andere bijtende middelen, want dit kan het kunststof in de koelkast aantasten.

Het reinigen van je koelkast is ook een mooie gelegenheid om je koelkast te ordenen. Gebruik koelkastbakjes om je koelkast overzichtelijk en efficiënt in te delen.

Oven schoonmaken

Veel moderne ovens beschikken over een zelfreinigend programma. We adviseren om dit eerst te proberen. Vlekken in ovens kunnen echter hardnekkig zijn. Hardnekkige viezigheid verwijder je met professionele ovenreiniger. Deze laat je enige tijd inwerken, waarna je het vuil met een natte microvezeldoek wegveegt.

Keukenkastjes en keukenlades schoonmaken

Als de ovenreiniger in aan trekken is, kun je mooi de keukenkastjes schoonmaken. Maak ieder kastje en lade leeg en zuig eerst het grove vuil weg met de stofzuiger. Ga hierna met een nat doekje met allesreiniger door het kastje of de lade.

Dit is ook een goed moment om te kijken welke spullen en voedsel je niet meer nodig hebt. Soms staan er potjes en flesjes al jaren ongebruikt in je kast. Dan is het beter om ze weg te doen, zodat je meer orde in je keuken krijgt. Ook voor het ordenen van keukenkastje en -lades geldt dat bakjes goed werken.

Vloer dweilen

Dweil tot de slot de vloer met een microvezeldweil en allesreiniger. Nu blinkt je keuken weer helemaal!

0 Shares
Ook interessant