Netjes je wasmachine onderhouden 

0 Shares
0
0
0

Het is een hele investering, een wasmachine. Het is dan ook fijn als je er zo lang mogelijk mee kunt doen, zodat je er niet snel weer een moet aanschaffen. Bij aanschaf van een wasmachine is het dus belangrijk dat je er een kiest die goed bij jouw situatie past. Kijk en vergelijk meerdere wasmachines, bijvoorbeeld bij consumentenbond wasmachine. Als je eenmaal een goede wasmachine hebt aangeschaft, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Maar hoe kun je dit het beste doen? In dit artikel geven we je wat tips hoe je zo goed mogelijk voor je wasmachine kunt zorgen. 

Een heet wasprogramma 

Het wordt aangeraden om minimaal 1 keer per maand een heet programma, ook wel een kookwas genoemd, te draaien. Op deze manier kun je je wasmachine reinigen. Draai hierbij een lege wasmachine op 60 graden. Zo voorkom je bacteriegroei in je wasmachine. Ruikt je wasmachine erg vies? In dat geval kun je ook overwegen om een kookwas van 90 graden te gebruiken. Sommige wasmachines hebben ook een speciaal reinigingsprogramma; deze kun je ook hiervoor goed gebruiken.

Zet de deur van je wasmachine open 

Door de deur van je wastrommel na je wasprogramma open te zetten, voorkom je het ontstaan van muffe plekken in je wasmachine. Je wastrommel kan hierdoor goed drogen en blijft niet vochtig. Ook in de wasmiddellade kunnen schimmel of muffe plekken ontstaan door de resten wasmiddel en wasverzachter die hierin achterblijven. Laat deze dus ook af en toe even openstaan om dit te voorkomen. Bij de meeste wasmachines kun je de wasmiddellade eruit halen door een bepaalde knop in de lade. Zo kun je hem gemakkelijk even afspoelen onder de kraan met heet water.

Het voorkomen van kalkaanslag 

Er kan kalkaanslag in je wasmachine ontstaan door warmte, water en kalkdeeltjes. Je kunt eenvoudig kalkaanslag in je wasmachine voorkomen door je was op een lagere temperatuur te wassen. In het algemeen is het niet nodig om antikalkmiddelen te gebruiken in je wasmachine, maar soms wel wanneer je waspoeder gebruikt. Je kunt ervoor kiezen om je wasmachine te ontkalken met azijn, vaatwastabletten of soda. Er zijn ook speciale antikalkmiddelen voor wasmachines die iets minder agressief zijn voor je wasmachine. Gebruik antikalkmiddelen voor je wasmachine maximaal 1 keer per maand.

Het voorkomen van verstopping 

Om verstoppingen in je wasmachine te voorkomen en schade aan je wasmachine te voorkomen, kun je het zeefje van je watertoevoer elke 6 maanden controleren en schoonmaken. Dit zeefje bevindt zich bij de aansluiting van de waterslang op de kraan. In de gebruiksaanwijzing van je wasmachine kun je instructies vinden over hoe je dit het beste kunt schoonmaken en weer terug kunt plaatsen. Zorg er daarnaast ook voor dat er niet te vaak losse spullen in je wasmachine belanden, zoals geld of pennen, omdat dit je wasmachine ook kan beschadigen.

0 Shares
Ook interessant