Hoewel het nog steeds redelijk ‘droog’ lijkt te zijn, is dat op een paar plekken niet te zien aan de slakken. Slakken komen op in het voor- en najaar, wanneer het relatief veel regent. Hoewel de beestjes jouzelf niet veel kwaad zullen doen, kunnen te toch erg vervelend zijn.
Misschien heb je het weleens meegemaakt: een kind dat met veel trots een hand naaktslakken laat zien. Hoewel je blij bent door het enthousiasme, kan jij alleen nog maar denken aan het slijm. Het slijm van slakken is ontzettend vervelend, met name wanneer het in kleding terecht komt. Omdat we, net als bij talloze andere dingen, liever voorkomen dan genezen, vertellen wij wat je kan doen tegen slakken. Onze meest prangende vraag: kan je slakken bestrijden met azijn?
Azijn als redmiddel
Ja, azijn is zeker een redmiddel als het gaat om het bestrijden van slakken. Met een mengsel van azijn en water, zullen je slakken op den duur gaan verdwijnen. Maar toch raden we het absoluut niet aan om deze manier te gebruiken. Het is dan wel niet zo dieronvriendelijk als het gebruik van zout tegen slakken (lees: de slakken worden door zout van water onttrokken en ‘lossen op’), maar het is nog steeds niet goed te doen.
Azijn is zuur
Hoewel azijn niet héél zuur is, heeft het nog steeds die werking. Mocht je wel azijn gebruiken tegen slakken, dan wordt uiteindelijk de bodemkwaliteit hevig aangetast. Slakken zitten veelal in planten. De planten nemen de azijn op en via de planten komt het in de bodem. Daarna draaien de invloeden weer om, van bodem naar plant toe.
De bodem heeft een ontzettend belangrijke invloed op de groei en ontwikkeling van planten. De samenstelling van de bodem bepaalt namelijk de beschikbaarheid van voedingsstoffen, water en zuurstof voor de plantenwortels. Verschillende bodemeigenschappen, zoals pH en de bodemstructuur, zijn van invloed zijn op de opname van voedingsstoffen door de planten. Planten zullen op hun beurt met plantenwortels de bodemstructuur verbeteren door het creëren van poriën en het verminderen van erosie.
Zowel de bodem als de planten in je tuin, toch wel twee erg belangrijke aspecten, raken aangetast. De processen werken niet meer als behoren. Is het verwijderen van slakken met azijn je zoveel waard dat dit blijvend effect heeft op je tuin? Nee volgens ons absoluut niet. Het zuur werkt groei tegen, tast de kleur van bladeren aan en brengt de algehele gezondheid van je plant in gevaar.
Wat moet je dan wel doen om slakken te bestrijden?
Nu je hebt gelezen dat het bestrijden van slakken met azijn absoluut geen goed idee is, vraag je je wellicht af wat je dan wél moet doen. We hebben het voor je uitgezocht en op een rijtje gezet. Manieren om slakken in je tuin te bestrijden zijn:
#1 Aaltjes
Lekker duurzaam! Met aaltjes ben je niet alleen biologisch, maar ook milieuvriendelijk bezig. Ze verstoren namelijk niet de balans van de flora en fauna in de natuur (behalve dan dat de slakken verdwijnen). Dit komt omdat aaltjes van nature al in de grond zitten. Helaas is de omvang van deze populatie te klein om een hele slakkenplaag tegen te gaan.
Met name bij naaktslakken zal je zien dat deze manier erg effectief is. Je zal zien dat je aaltjes na uitzetting, direct aan de slag gaan met hun ‘opdracht’. In relatief korte tijd, ben jij van je slakken af. De aaltjes zijn overigens op meerdere plekken te koop, zowel online als in de winkel. Je hoeft hier niet per se een specialist voor op te zoeken.
#2 Koffiedik
Wellicht ben je een groot koffiedrinker en heb je geregeld een hoopje koffiedik over. In plaats van het weg te gooien, kan je het gebruiken om slakken tegen te gaan. Slakken houden hier niet van en hebben moeite om er overheen te kruipen. De tuin van de buren is hierom wellicht een betere bestemming voor de slak.
Een alternatief voor koffiedik is scherp zand. Het nadeel ten opzichte van koffiedik is dat scherp zand wat meer opvalt en wat minder ‘blend’ met de natuurlijke staat van de tuin. Bovendien bevat koffiedik waardevolle voedingsstoffen voor planten. Als het echt alle slakkenzorgen doet verdwijnen, spreken we weer over een win-winsituatie.
#3 Slakkenlokdozen
Goed zelf te maken en ook zeker goed zelf te kopen: slakkenlokdozen. Door bepaalde geurtjes en slakkenkorrels, worden de slakken naar de doos gelokt. De slokken raken op zo’n manier aangetrokken, dat je ze niet meer snel terug zal zien in je tuin.
#4 Zelf op jacht
Zelf op jacht is misschien niet zo gemakkelijk en hygiënisch als de voorgaande opties, maar het kan er zeker aan bijdragen. Mocht je kiezen voor deze optie, ga dan op pad wanneer het donker is. Schijn met een zaklamp en haal de slakken handmatig uit de tuin.
Slakken worden aangetrokken door geuren, waaronder die van bier. Misschien werkt het om eerst iets van wat je draagt met bier te doordrenken, dan lopen ze naar je toe. Niet gevreesd, slakken zijn over het algemeen erg traag. Je bevindt je niet in een tekenfilm waarin je moet vluchten voor mega snelle slakken.
Preventieve bestrijding
Like we said, voorkomen is beter dan genezen. Mocht je je bewust zijn van een periodieke, terugkerende slakkenplaag, dan kan je maatregelen treffen om het te voorkomen. De beste maatregel hiervoor is wederom aaltjes. Als je zorgt dat het peil van aaltjes hoger ligt dan op andere plekken, dan zullen de slakken geen kans krijgen zich te vermenigvuldigen.
Conclusie
Kan je slakken bestrijden met azijn? Ja. Raden we het je aan? Nee.
Het bestrijden van slakken met azijn is niet alleen dieronvriendelijk, maar ook milieuonvriendelijk. Het zuur van azijn, hoewel het niet heel veel is, tast de planten aan. De wisselwerking tussen plant en bodem, leidt ertoe dat het zuur voor lange tijd niet meer uit de tuin zal verdwijnen. Het nadeel? De algehele gezondheid van je plant en bodem wordt aangetast.