Werkt knoflook in je neus tegen verkoudheid?

0 Shares
0
0
0

Het middeltje werd bekend als TikTok trend: als je verkouden bent zou je een teen knoflook in je neus moeten stoppen. Het leverde vooral veel onsmakelijke filmpjes op, maar of het nu echt een goed idee was…

We kunnen in ieder geval een kort en bondig antwoord geven op de vraag: nee, het is geen goed idee. Wat voor werking het zou moeten hebben, waarom het wordt afgeraden en andere informatie, vertellen we je in deze blog.

Knoflook in je neus

We hebben al geconstateerd dat knoflooktenen in je neus geen goed idee zijn, maar waarom eigenlijk.

Ontstaan van de trend

Het plaatsen van knoflook in je neus is niet nieuw, maar het is onlangs opnieuw populair geworden op TikTok. De trend laaide op in het begin van 2021 toen een influencer een virale video plaatste. Ze plaatste een knoflookteen in haar neus om haar verstopte neus te verlichten. Sindsdien hebben andere gebruikers deze trend overgenomen en zijn er duizenden video’s op TikTok verschenen die laten zien hoe je een knoflookteen in je neus kunt plaatsen.

Liever niet

Volgens professionals is het plaatsen van knoflookteentjes in je neus geen goed idee. Dr. Richard Lebowitz, directeur van rhinologie bij het New York-Presbyterian / Columbia University Irving Medical Center, zegt dat het plaatsen van vreemde voorwerpen in je neus nooit veilig is. Het kan schade veroorzaken aan de binnenkant van je neusgaten.

Bovendien is bekend dat het dichten van je neusgaten juist deed leiden tot het produceren van extra slijm. Vandaar dat in de filmpjes ook ontzettend veel slijm naar buiten kwam. Dit is het gevolg van gedichte bijholtes. Wanneer deze geen ruimte meer krijgen, wordt de slijmproductie opgang geplaatst.

Niet doen dus

TikTok

Maar wat is TikTok dan eigenlijk?

TikTok is een snelgroeiend mediaplatform, dat gebruikers in staat stelt om korte video’s te maken en te delen met anderen. De app heeft een groot aantal gebruikers over de hele wereld, en is vooral populair onder jongeren. TikTok is een platform voor creativiteit en entertainment, waarbij gebruikers onder andere dansen.

Het biedt ook de mogelijkheid om deel te nemen aan uitdagingen en trends, en om interactie te hebben met andere gebruikers door middel van likes, reacties en duetten. TikTok heeft in korte tijd een enorme invloed gehad op de sociale media-wereld.

Er zijn talloze trends en challenges op TikTok. Omdat de populariteit van zoiets dergelijks ineens enorm kan opbloeien, zie je dat er niet altijd wordt nagedacht over de gevolgen ervan. Een berucht voorbeeld is de cinnamon challenge.

De Cinnamon Challenge was een populaire TikTok-trend waarbij deelnemers een lepel kaneel in hun mond namen en probeerden het zonder water door te slikken. Dit lijkt misschien onschadelijk, maar kan in werkelijkheid gevaarlijk zijn. Kaneel is in zo’n grote mate irriterend voor de longen en keel en kan leiden tot hoesten, ademhalingsproblemen en zelfs longschade. Er zijn gevallen bekend van mensen die flauwvielen of in het ziekenhuis belandden als gevolg van de cinnamon challenge. De trend werd uiteindelijk verboden op TikTok vanwege het gevaarlijke karakter.

Twee andere voorbeelden zijn:

  • De ‘Skull Breaker Challenge’, waarbij drie personen naast elkaar springen en de middelste persoon wordt geschopt. Deze valt op zijn rug en loopt mogelijk ernstig letsel op.
  • De ‘Outlet Challenge‘, waarbij gebruikers een deel van een oplader in het stopcontact steken en vervolgens een muntstuk op het blote metaal leggen om te zien of er vonken ontstaan. In veel gevallen leidde dit tot elektrocutie en brandgevaar.

Wat wel te doen tegen verkoudheid

Allereerst willen we graag vermelden dat verkoudheid in principe vanzelf over zal gaan. Het is alleen erg vervelend en kan zeker het dagelijkse leven beïnvloeden. Soms gaat een verkoudheid ook gepaard met hoesten, niezen, keelpijn en natuurlijk een verstopte neus. We zullen nu een aantal natuurlijke remedies tegen deze klachten noemen.

Stomen

Absoluut niet iedereens favoriet, maar het werkt wel: stomen. Stoom kan helpen om verstopte neus en sinussen te openen en kan de symptomen van verkoudheid verminderen. De meest effectieve manier is door een kom met heet water de vullen. Bedek je hoofd met een handdoek en adem de stoom gedurende enkele minuten in. Adem natuurlijk door je neus. Eventueel kan je ook een olie toevoegen met bijvoorbeeld een mentholgeur.

Veel drinken

Een van de beste manieren om verkoudheid te bestrijden, is door gehydrateerd te blijven. Water en andere vloeistoffen helpen het lichaam om gifstoffen te verwijderen en kunnen de symptomen van verkoudheid verminderen. Probeer minstens acht glazen water per dag te drinken. Thee en soep kan je drinken voor de afwisseling.

Rusten

Een goede nachtrust zal het immuunsysteem helpen versterken en kan het lichaam helpen herstellen van verkoudheid. Zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt. Mocht het mogelijk zijn, dan raden we je aan om overdag korte rustpauzes in te lassen. Vermijd verder overmatige fysieke activiteit en stressvolle situaties. Je wilt je herstel niet vertragen.

Gezond eten

Een gezonde voeding kan helpen om je immuunsysteem te versterken. Zorg ervoor dat je voldoende fruit, groenten en eiwitrijk voedsel binnenkrijgt. Vermijd suiker en sterk bewerkt voedsel, omdat deze het immuunsysteem verzwakken en ontstekingen kunnen veroorzaken.

Gorgelen met zout water

Gorgelen met zout water zal helpen om de symptomen als gevolg van verkoudheid te verminderen. In dit geval hebben we het over keelpijn. Meng een halve theelepel zout in een glas warm water en gorgel met het mengsel gedurende 30 seconden. Spoel vervolgens uw mond en herhaal dit meerdere keren per dag.

Kruiden en specerijen

Sommige kruiden en specerijen, zoals gember, knoflook en kurkuma, hebben natuurlijke ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. Deze eigenschappen zullen tot op zekere hoogte helpen bij het bestrijden van verkoudheid. Je kan deze kruiden aan je maaltijden toevoegen of aan een drankje, zoals gemberthee.

Conclusie

TikTok heeft een enorme invloed op jongeren over de hele wereld. Het biedt hen niet alleen een platform voor creativiteit en entertainment, maar ook een plek om trends te volgen en met elkaar te communiceren. TikTok is echter niet zonder risico’s. Sommige trends die viraal gaan, kunnen gevaarlijk zijn. Ze hebben in het verleden geleid tot blessures en zelfs de dood.

Een goed voorbeeld van zo’n trend is het stoppen van knoflook in je neus tegen verkoudheid. Hoewel het misschien grappig lijkt, kan het in werkelijkheid leiden tot irritatie en schade aan het neusslijmvlies en de luchtwegen. Het is daarom belangrijk dat jongeren zich bewust zijn van de mogelijke gevaren van TikTok. Laat hen zich liever richten op het creëren van veilige en verantwoorde inhoud..

0 Shares
Ook interessant