Zo kan je steelwratjes verwijderen met azijn

0 Shares
0
0
0

Als je last hebt van kleine, onschuldige huidbultjes op je lichaam die bekend staan als steelwratjes, dan ben je niet alleen.

Deze kleine bultjes komen veel voor bij mensen van alle leeftijden en kunnen overal op het lichaam voorkomen, inclusief het gezicht, de hals, borst, rug en oksels. Hoewel ze meestal onschadelijk zijn, kunnen ze toch ongemak veroorzaken en je zelfvertrouwen beïnvloeden. In deze blog leer je hoe je steelwratjes kunt verwijderen met een eenvoudige en natuurlijke oplossing: azijn.

Wat zijn steelwratjes?

Steelwratjes, ook wel fibromen genoemd, zijn goedaardige huidgezwellen die bestaan uit vezelig weefsel. Ze zijn meestal klein (tussen de 1 en 5 millimeter groot) en hebben een zachte, gladde textuur. Hoewel ze er soms uitzien als moedervlekken of wratten, zijn ze niet hetzelfde en worden ze niet door een virus veroorzaakt. Steelwratjes zijn meestal niet pijnlijk, maar kunnen gevoelig zijn als ze tegen kleding of andere oppervlakken wrijven.

Steelwratjes oplopen

Hoewel de exacte oorzaak van steelwratjes niet bekend is, zijn er verschillende factoren die kunnen bijdragen aan hun ontwikkeling. Erfelijkheid, hormonale veranderingen, wrijving, huidirritatie en obesitas worden allemaal genoemd als mogelijke oorzaken van steelwratjes. De wratjes komen vaker voor bij mensen ouder dan 40 jaar en kunnen ook optreden tijdens de zwangerschap.

Verschil gewone wratten

Steelwratjes kunnen eruit zien als gewone wratten, maar toch zijn ze heel verschillend. Wratten worden veroorzaakt door een virale infectie van de huid, terwijl steelwratjes goedaardige huidtumoren zijn die geen verband houden met een virale infectie. Viraal betekent dat het wordt opgelopen door een virus.

Zo verdwijder je steelwratjes met azijn

In het geval van steelwratjes hebben we het over appelazijn. Appelazijn is een effectief middel om steelwratjes thuis te behandelen. Ook fijn om te weten: het is een erg goedkoop middel, dat te koop is bij verschillende supermarkten en drogisterijen. Je gaat als volgt te werk met het middel:

Stap 1: Reinigen

Voordat je begint, moet je het getroffen gebied goed schoonmaken met water en zeep en het droogdeppen met een schone handdoek. Dit helpt om de huid te desinfecteren en het risico op infectie te verminderen.

Stap 2: Vaseline

Om gezonde huid te beschermen, kan je vaseline rondom het steelwratje smeren. Dit zorgt ervoor dat het azijn de gezonde huid niet zal aantasten, met name gezien azijn een vrij heftig middel kan zijn.

Stap 3: Azijn aanbrengen

Doop een watje of een stukje gaas in witte azijn en breng het aan op het steelwratje. Zorg ervoor dat het watje of gaasje voldoende azijn bevat om het steelwratje volledig te bedekken.

Stap 4: Dek af met een pleister

Plak een pleister over het watje of gaasje om ervoor te zorgen dat het op zijn plaats blijft zitten en de azijn goed kan inwerken. Laat het watje of gaasje en de pleister 15-30 minuten zitten.

Stap 5: Herhaling

Herhaal bovenstaande stappen elke dag, voor twee weken lang.

Let op:

Voor/ tijdens en na het behandelen is het noodzaak dat je in je achterhoofd verschillende opties openhoudt. Let op de volgende zaken:

  1. Het is belangrijk om de plek goed te reinigen na het aanbrengen van de azijn om te voorkomen dat er brandwonden ontstaan. Houdt de pleister en dan ook niet te lang op: dit zal je huid beschadigen. In plaats van een veilige verwijdering, levert de handeling je alleen maar extra problemen op.
  2. Als de behandeling correct wordt uitgevoerd, kunnen steelwratjes binnen twee weken verdwijnen. Als ze na twee weken nog niet verdwenen zijn, kan je de behandeling herhalen. Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle steelwratjes reageren op deze behandeling en dat sommige wellicht een andere behandeling nodig hebben.
  3. Als je niet zeker weet of het om een steekwratje gaat, raadpleeg dan een arts. Hoewel het gebruik van appelazijn vaak effectief is, is het niet altijd de beste oplossing. Bovendien kunnen steelwratjes soms verward worden met andere huidletsels, zoals moedervlekken. De juiste diagnose is van groot belang.

Overige informatie

Als je de voorkeur geeft aan een andere methode dan het gebruik van azijn, zijn er tal van andere behandelingen die je kan proberen. Sommige behandelingen zijn relatief eenvoudig en kunnen thuis worden uitgevoerd, terwijl andere behandelingen door een arts moeten worden uitgevoerd. Enkele populaire behandelingen zijn:

  • Cryotherapie, ook wel bekend als bevriezing, wordt vaak gebruikt om steelwratjes te verwijderen. Tijdens de behandeling wordt vloeibare stikstof op het wratje aangebracht, waardoor het bevriest en afsterft.
  • Elektrocoagulatie is een andere veelgebruikte methode voor het verwijderen van steelwratjes. Tijdens de behandeling wordt het wratje verbrand met een elektrisch geladen naald.
  • Chirurgische verwijdering is de meest invasieve methode voor het verwijderen van steelwratjes en wordt meestal alleen gebruikt als andere methoden niet werken. Tijdens de procedure wordt het wratje chirurgisch verwijderd.

Nogmaals: raadpleeg altijd een arts als je niet zeker weet wat voor soort huidletsel je hebt of als je twijfelt over de beste manier om het te behandelen.

Alternatieve huismiddeltjes

Mocht je een ander middel dan appelazijn willen gebruiken, dan kan dat. Enkele voorbeelden zijn tea tree olie, knoflook, citroensap en baking soda. Wees voorzichtig bij het gebruik van deze huismiddeltjes en zorg dat ze niet in contact komen met de omliggende huid. De gezondheid van je huid en jezelf is belangrijker dan geld.

Conclusie

Het verwijderen van steelwratjes met appelazijn is een effectieve en betaalbare methode die thuis kan worden uitgevoerd. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het aanbrengen van de azijn om de omliggende huid te beschermen. Wees verder geduldig, aangezien het enige tijd kan duren voordat de steelwratjes volledig verdwijnen.

Maar, het gebruik van huismiddeltjes niet altijd de beste optie is, vooral als de steelwratjes groot zijn of pijnlijk worden. In die gevallen is het verstandig om een professionele behandeling te overwegen.

0 Shares
Ook interessant