Beste Ovenreiniger (Beoordeeld in 2023)

0 Shares
0
0
0

Best beoordeelde Ovenreiniger – onze nummer 1 van 2023

HG, doet wat het belooft‘, en daar is verder niks aan gelogen. De ovenreiniger van het merk is makkelijk in gebruik te nemen en laat oppervlaktes zonder vet en juist glanzend achter. Anderen gingen je al talloze keren voor en HG bewijst dat ze in schoonmaken ontzettend goed zijn.

Introductie

Een oven is niet meer weg te denken uit de keuken, maar na verloop van tijd kan het een broeinest worden van aangekoekt vuil, vet en voedselresten. Het schoonmaken van de oven staat daarmee ook absoluut niet bovenaan de lijst van favoriete bezigheden. Niet erg natuurlijk, wel erg als je besluit je oven te laten voor wat het is. Het is namelijk zeker wel mogelijk om de oven schoon te krijgen die je weken, maanden, misschien wel jarenlang in de steek hebt gelaten.

Zie hier, in deze blog, maar liefst vijf ovenreinigers waar je ‘u’ tegen zegt. Ze reinigen van alles en maken je oven weer zo glimmend zoals het in je dromen te zien is. Aan de hand van de kooptips en de uitgebreide beschrijvingen van die ovenreinigers, weten we vrijwel zeker dat je een juiste, passende keuze zal maken. In de veelgestelde vragen vind je wellicht antwoord op vragen die nog wat onbeantwoord leken te zijn.

Kooptips: 5 belangrijke dingen om naar te kijken bij het aanschaffen van een goede Ovenreiniger

Je leest het, al voor je de vijf beste ovenreinigers kan bekijken, attenderen we je eerst op het feit dat de volgende vijf kooptips belangrijk zijn om rekening mee te houden.

 1. Substantie
  Is het een vogel, is het een vliegtuig… Nee, niet echt, dus dan maar: is het een gel, is het een spray of is het misschien geen van de twee. Veel mensen zal het niet veel uitmaken, maar de substantie zegt vaak wel iets over het gemak van aanbrengen. Een spray is logischerwijs makkelijker in gebruik te nemen dan een gel, die je handmatig moet aanbrengen.
 2. Agressiviteit
  De ovenreiniger is natuurlijk niet letterlijk agressief, in de zin van dat het je gaat slaan of iets dergelijks. Maar! De bestanddelen in ovenreinigers zijn vaak schadelijk voor huid en ogen. Controleer daarom voorafgaand aan het gebruik welke veiligheidsmaatregelen je moet treffen. Draag bijvoorbeeld altijd handschoenen en een veiligheidsbril.
 3. Inhoud
  Kan je de ovenreiniger maar één keer gebruiken, of zal je meerdere keren het gemak ervan kunnen ondervinden? Hoe vaker je het in gebruik kan nemen, hoe goedkoper je waarschijnlijk uit bent. Je leest hiervoor informatie of de verpakking of bekijkt wat recensenten erover te melden hebben.
 4. Type oven
  Mocht je zoiets als eens stoomoven willen schoonmaken, dan heb je waarschijnlijk een ander soort schoonmaakmiddel nodig. Kijk eveneens naar het materiaal waarvan je oven is gemaakt. Het zou zonde zijn als de ovenreiniger je halve oven ‘opeet’, omdat niet hebt gekeken naar alle extra informatie.
 5. Reinigingskracht
  Het ene product is het andere niet. Heb je te maken met ingebrande etensresten, dan zou het zo maar kunnen zijn dat sommige ovenreinigers niet sterk genoeg zijn. Lees extra informatie over de ovenreinigers, om te kunnen concluderen of jouw oven er überhaupt nog schoner van kan worden.

5 Beste Producten

#1 HG Reinigingsspray voor oven, grill en barbecue

Prijs: €24,95

+ makkelijk in gebruik te nemen
+ laat oppervlaktes vet vrij achter
– niet bestemd voor hele hardnekkige plekken

De leus van bovenstaand merk luit: ‘HG, doet wat het belooft‘. En zo is het ook. Met deze ovenreiniger is je oven bijna weer zo goed als nieuw. Je spuit het goedje op de ovenwanden, laat het voor een minuut of vijf intrekken en je haalt al het vuil met een natte doek of spons weg. Daarna, om alles echt goed schoon te krijgen, maak je alles nog eens schoon met heet water. Als het goed is, zijn alle aangekoekte resten als sneeuw voor de zon verdwenen. Er bestaat een aanzienlijke kans dat er nog wat hardnekkige vlekken overblijven. Ook dit is geen probleem, want je kan het hele proces nog een aantal keer herhalen. Misschien niet waar je op zit te wachten, maar nu je toch bezig bent, kan je beter blijven doorzetten. Je maakt trouwens niet alleen je oven schoon met deze reinigingsspray, ook de grill en barbecue zal je er goed aan doen om het schoon te maken.

Hoewel het niet op het mooie plaatje te zien is, wordt toch aangeraden beschermende handschoenen en zelfs oogbescherming te dragen. Dat komt omdat het goedje vrij agressief is en niet bevordelijk is voor je huid dan wel ogen, mochten deze ermee in contact komen. Draag je die mooie handschoenen, dan zal je versteld staan van de werking. De HG Reiningsspray voor oven, grill en barbecue hoeft niet verdund te worden en breng je meteen aan. Bovendien zal het de oppervlaktes in een vetvrije staat achterlaten. Precies naar waar je opzoek bent, dachten we zo.

HG is bekend merk en ook dat doet iets met de betrouwbaarheid van het goedje. Het is bekend van HG dat het producten van kwaliteit levert, anders zou het lang niet zo populair zijn geweest. De populariteit blijft bestaan doordat mensen erg tevreden zijn en het keer op keer blijven aanschaffen. Heel goedkoop is de ovenreiniger overigens niet, maar dat hoeft ook niet. Je betaalt niet elke week vijfentwintig euro, eerder eens in het kwartaal.

#2 Maxxi Clean Ovenreiniger, 1000 ml, gelpasta

Prijs: €21,13

+ inclusief borstel voor het aanbrengen en microvezeldoekje.
+ sinaasappel geur
– sensibiliserende stoffen in het middel aanwezig
– schadelijk voor sommige metalen

Geen spray, wél een pasta. De Maxxi Clean Ovenreiniger, 1000 ml, gelpasta breng je, na het schudden, aan met een kwast. Deze kwast wordt, gelukkig voor jou, geleverd bij de ovenreiniger. Je brengt dit op alle wanden van de oven aan, waarna je het 3 minuten tot 3 uur laat zitten. Tenminste, je hoeft het in principe alleen de vuile plekken in te smeren. Na het insmeren geldt, hoe langer je het laat zitten, hoe meer vlekken het zal weghalen. Dat je oven al maanden het te verduren heeft met aangekoekte kaas, verbrande stukjes koek en andere niet-meer-herkenbare etenswaren, is geen probleem meer.

Na het insmeren dek je het goedje af met vershoudfolie. Dit zorgt er nog eens extra goed voor dat de aangekoekte resten loslaten en je oven later weer glimmend de diepvriespizza’s en afbakbroodjes tegemoet kan gaan. Met het speciale doekje, dat je ook bij de levering van de ovenreiniger krijgt, veeg je alle resten weg. Het hete water en de microfiber in het doekje, zorgen er eveneens voor dat je geen krassen maakt. Na gebruik was je het doekje met je andere vaatdoekjes uit, zodat je de oven de volgende keer er weer mee kan schoonmaken.

Anders dan andere ovenreinigers is deze variant ‘uitgerust’ met een frisse geur, namelijk die van sinaasappel. Je oven ziet er niet alleen fris uit, hij ruikt ook nog eens lekker. Maar, voordat je de ovenreiniger in gebruik neemt, is het verstandig de verpakking eens grondig door te lezen. Zo bevat het een aantal sensibiliserende stoffen, dat een allergische reactie kan veroorzaken. Bovendien is het schadelijk voor sommige metalen, omdat het toch wel zo’n ‘heftig’ middel is. Misschien wel om die laatste reden zijn de meeste klanten wel zo ontzettend enthousiast. Een middel dat daadwerkelijk doet wat wordt gezegd dat hij doet. Een middel dat voor langere tijd meegaat en niet ten onder doet aan de kwaliteit.

#3 HG oven&grill vernieuwingskit

Prijs: €18,57

+ meest aangekoekte resten zullen verdwijnen
+ bijgeleverde accessoires
– redelijk agressief middel
– bijgeleverde spons kan krassen veroorzaken

Alweer HG? Alweer HG. Dit maal niet met een spray, maar met een gel. Het middel neem je in gebruik als je het écht bond hebt gemaakt. Als naast een paar onschuldige kaasresten ook een halve pizza zich op de bodem verkeerd. Of dat dat de paar, relatief onschuldige, verbrande broodkruimels van vorige maand zich hebben vermengd met het stuk lasagne van vorig jaar. In ieder geval gaat het om plekken die zich in de oven hebben vastgebeten. Verbrandingsvlekken die niet meer weg lijken te gaan, hoe vaak je het ook al hebt geprobeerd schoon te maken.

De gel/ pasta die in deze verpakking wordt geleverd, is niet bevordelijk voor je huid, handen en alle andere delen van je lichaam. Vandaar dat je naast een aanbreng-kwast ook een paar beschermende handschoenen bij de HG oven&grill vernieuwingskit krijgt. Dat is maar goed ook, want van 2,16% van de bestanddelen is de toxiciteit onbekend. Je haalt er zeker iets mee in huis, kan je wel stellen. Verder is het absoluut zaak dat je de gel niet langer dan 30 minuten laat zitten. Na deze dertig minuten verwijder je het vuil en de gel met keukenpapier of een natte spons. Je kan hiervoor de bijgeleverde spons gebruiken, maar ook weer niet. Tenminste, het schijnt zo te zijn dat de zwarte kant van de spons je oven kan bekrassen. Waarom deze er dan bij wordt geleverd, is eerder een vraag dan een een opmerking.

Hoewel het goedje dus wat gevaarlijk lijkt te zijn, doet het wederom wat er wordt beloofd. Eén recensent liet hierover een zeer passende recensie achter. Lees: ‘Als het dan nog niet lukt, dan is dat denk ik een teken, om je levenskeuzes tot nog toe te heroverwegen.‘ Met andere woorden: wellicht was het niet echt verstandig om het schoonmaken zo lang uit te stellen of je oven te gebruiken alsof je er van alles in wil verbranden. Niet bakken, maar braden, maar dan andersom dus. Snap je het nog?

#4 2 x ovenreiniger, ovenreiniger AMWAY™ 

Prijs: €30,50

+ voordeelverpakking
+ vaak na eerste gebruik meteen gewenst resultaat
– gel schadelijk voor huid en ogen

Een toch wel flinke investering steek je in je oven, bij de aanschaf van deze ovenreiniger. Tenminste, dat is wellicht wat je in eerste instantie denkt. Maar, als je goed kijkt, zie je dat het gaat om een voordeelverpakking en krijg je dus voor deze ruim dertig euro wel twee ovenreinigers van Amway™ geleverd. De ovenreiniger wordt geleverd in de vorm van een gel. Het verwijdert aan- en ingebrande etensresten en zal ook verbrande suikerresten tot ziens zeggen.

De werking is extreem. Extreem in de zin van dat het van alles direct zou weg moeten halen. Je oven zal binnen mum van tijd weer glanzen als nooit te voren. Echter zit er een grote ‘maar’ aan deze werking. De gel is namelijk ontzettend schadelijk voor je ogen en kan op je huid zelfs brandwonden veroorzaken. Draag daarom altijd gepaste kleding bij het gebruik van dit spul. Dus, handschoenen en misschien wel het liefst iets met lange mouwen. Alles om te voorkomen dat je toch per ongeluk direct in contact komt met de ovenreiniger.

Bij het pakket hoort een kwast. Die staat wellicht niet op de afbeelding, maar is wel degelijk aanwezig. Met deze kwast breng je voorzichtig de ovenreiniger aan. Eerst de achterwand, dan de twee zijkanten en tot slot de boven- en onderkant. Nadat je alles hebt ingesmeerd, wacht je zo’n dertig minuten. Dit is de tijd dat het goedje nodig heeft om het vuil tegen te gaan. Na het intrekken haal je alles resten met een natte spons of doek weg. Mocht het zo zijn dat er nog resten zijn overgebleven, voer dan alle stappen opnieuw uit. Is dat niet het geval, dan zal je je schoonmaakavontuur moeten afsluiten met een water/azijn mengsel. Het geeft de finishing touch aan de schoonmaak. De recensies zijn absoluut positief over diezelfde schoonmaakresultaten van de 2x ovenreiniger, ovenreiniger Amway™. Alleen is nog steeds de ovenreiniger volgens velen nog aan de dure kant. Maar goed, je betaalt in dit geval ook zeker voor kwaliteit en niet zo zeer voor de merknaam.

#5 Scrub Daddy Power Paste, Allerlei reinigingsproduct

Prijs: €20,-

+ multi puporse cleaner
+ inclusief Scrub Mommy (sponsje)
– niet het meest effectief voor hevig aangekoekte resten

Sinds enige tijd is het merk Srub Daddy ontzettend populair geworden. Onder andere door de kwaliteit van de schoonmaakproducten, maar ook door het kenmerkende uiterlijk. De sponsjes, waarvan je er ook eentje bij deze kit krijgt, is namelijk in de vorm van een smiley. In dit geval is wordt het product geleverd met een Scrub Mommy. Kenmerkend aan de Scrub Mommy is dat deze tot wel 20 oppervlakten krasvrij kan schoonmaken. Verder kan je hem, of eigenlijk haar, door de ogen goed vastpakken. De mond gebruik je bijvoorbeeld om keukengerei, zoals een spatel, schoon te schrobben. De spons heeft bovendien een anti-schimmelende werking en geeft geen nare geurtjes af.

Natuurlijk gaat het om de ovenreiniger, dat in dit geval meer een multi purpose cleaner is. Je bevochtigt de spons, draait in de pot rond en wrijft het over het oppervlak heen. De Scrub Mommy zal in principe al het werk doen, want in combinatie met het vocht ontstaat er een soort schuim. Heel hard drukken heeft daarom niet heel veel zin. Dat schuim laat je eventueel even intrekken, waarna je het oppervlakte afspoelt. Om er overigens zeker van te zijn dat het niet krast, kan je het op een onopvallend stukje uitproberen. Better be safe than sorry, laten we maar zeggen.

Het Scrub Daddy Power Paste, Allerlei reinigingsproduct is over het internet gevlogen en wordt door ontzettend veel mensen gebruikt. Waar het eerst in met name Amerika de markt veroverde, is het nu zelfs in de Nederlandse, fysieke winkels te koop. Het werkt goed, maar niet zó goed, in vergelijking tot andere ovenreinigers. Het gaat immers ook om een allerlei reinigingsproduct, een soort allesreiniger in de vorm van een pasta, dus. Kalkresten verdwijnen van badkamertegels en fornuizen zijn nooit eerder schoner geweest dan bij de aanschaf ervan. Bij je oven zal het onder andere liggen aan de mate van aangekoekte resten. De citroengeur zal, indien de allesreiniger alles schoon krijgt, een frisse geur achterlaten.

Conclusie

Een goede ovenreiniger. Kies één van de vijf bovenstaande ovenreinigers en je zal versteld staan van de resultaten. Ontzettend veel personen gingen je voor. Zelfs op hun bijgevoegde afbeeldingen in recensies is te zien hoe verbluffend de ‘voor’ en ‘na’ is geweest. Geloof het oordeel van hen, lees je goed in in de werking van het reinigingsmiddel en vergeet de uitgebreide beschrijvingen natuurlijk niet. We weten zeker dat je zonder enige schaamte een paar piccolinis in de oven kunt knallen. Je gasten genieten van de verse smaak, in plaats van dat er een paar verbrande stukjes te zien zijn.

Veelgestelde vragen

Is het veilig om een ovenreiniger te gebruiken?

In principe kan je er van uitgaan dat het veilig is om een ovenreiniger te gebruiken. Mits je je natuurlijk houdt aan de veiligheidsvoorschriften en je geen twijfels legt bij de betrouwbaarheid van het merk. Die veiligheidsvoorschriften zullen bijvoorbeeld bestaan uit het dragen van handschoenen, maar het is ook altijd handig om de ruimte goed te blijven ventileren. Zo voorkomen je dat je je in een lucht van schadelijke stoffen blijft verkeren.

Hoe lang duurt het voordat een ovenreiniger zijn werk doet?

De tijd die nodig is voordat een ovenreiniger zijn werk doet, varieert afhankelijk van het specifieke product dat je gebruikt. Over het algemeen staat de inweektijd vermeld op de verpakking van de ovenreiniger. Deze kan variëren van enkele minuten tot enkele uren. Als er staat dat je het niet langer dan een x aantal minuten mag laten intrekken, doe dat dan ook niet. Je voorkomt daarmee permanente schade aan je oven(wanden).

Wat moet ik doen als er resten van de ovenreiniger achterblijven na het reinigen?

Allereerst is het raadzaam om de oven goed af te nemen met een natte spons of doek, zodat je zeker weet dat de resten niet al gewoon los zitten. Mocht het zo zijn dat er nog steeds plekken te zien zijn, dan zou je bijvoorbeeld het hele proces van reinigen opnieuw kunnen starten. Raadpleeg hiervoor de instructies op de verpakking om er zeker van te zijn of dit kan.

Kan ik een ovenreiniger gebruiken voor andere keukenapparaten, zoals een magnetron?

Hoewel ovenreinigers speciaal zijn ontworpen voor ovens, kunnen sommige producten ook veilig worden gebruikt voor andere keukenapparaten, waaronder dus magnetrons. Het is echter belangrijk om de instructies van de specifieke ovenreiniger te raadplegen en te controleren of deze geschikt is voor het reinigen van andere apparaten. Vaak is dit al in een oogopslag te zien. Dan gaat het bijvoorbeeld om een allesreiniger of een reiniger voor zowel oven, bbq als een gril.

0 Shares
Ook interessant