Cola tegen misselijkheid

0 Shares
0
0
0

In een vlaag van misselijkheid voel je tegelijkertijd ook een gevoel van angst opkomen. Als je ergens een hekel aan hebt, dan is dat wel overgeven. Omdat je die angst voelt, maakt het de paniek alleen maar groter. Je gaat angstig opzoek naar manieren waarop je op hetzelfde moment nog de misselijkheid mee kan tegen gaan. Je stuit op een blog waarin wordt gezegd dat cola helpt tegen misselijkheid. Maar, is dat eigenlijk wel zo? Is dat dan ooit bewezen? Heb je überhaupt wel cola in huis? Nu de vragen over het middel de angst overschrijden, keert de rust terug. Ook de misselijkheid blijkt eigenlijk niet zo erg als verwacht.

Dus, cola tegen misselijkheid. Werkt het echt of is het slechts een fabel? In deze blog zal je er al snel genoeg achterkomen dat cola waarschijnlijk niet zal helpen tegen je misselijkheid. Waarom niet, wat dan wel helpt en waar misselijkheid vandaan komt, lees je hierna.

Bewijs voor de ‘claim’

Bewijs dat het magische recept van cola tegen misselijkheid helpt is er helaas niet. Er bestaat geen enkel onderzoek dat stelt dat door een glaasje cola je probleem als sneeuw voor de zon verdwijnt. Sterker nog, in sommige gevallen zal cola je buik alleen maar nog meer verstoren en zullen je klachten uitbreiden. Als het al zou helpen, dan zou het heel misschien komen door de volgende zaken:

  • Koolzuur: Een mogelijk mechanisme achter de effectiviteit van cola is de aanwezigheid van koolzuur. Het bruisende karakter van cola leid geregeld tot boeren en dat verlicht wellicht wat de druk in het lichaam. Je zou het zelfs nog verder kunnen trekken, als je kijkt naar de prikkel zelf. De prikkelende sensatie kan de focus van het lichaam verleggen van misselijkheid naar een zogenaamd verlichtend gevoel.
  • Gedachten: Als mensen ergens goed in zijn, dan is het wel nadenken. Je kan mensen ontzettend veel laten denken, als de overtuigingskracht maar groot genoeg is. Zo geloven mensen er heilig in dat cola wel helpt tegen misselijkheid. Alleen vanwege de overtuiging zullen ze ervaren dat de misselijkheid minder wordt of zelfs verdwijnt. Wat het brein wel niet allemaal kan.

Zo zie je maar weer, aan alles zit een voor- en nadeel.

Waarom je eigenlijk geen cola moet drinken bij misselijkheid

Misschien herken je wel het gevoel van een rommelende buik, net vóórdat je gaat overgeven. In ieder geval wil je dan niet iets innemen dat dat gevoel nog eens erger maakt. Laat cola nou net niet bevorderend werken, als we daarover spreken. Het is en blijft een frisdrank en is daarmee in zin al niet gezond.

In cola zit ontzettend veel suiker en de suiker zorgt ervoor dat het water vast gehouden wordt in je darmen. Het gevolg daarvan is, dat de rest van je lichaam met een tekort kan kampen. Het gevolg daarvan is weer, dat de rest van je lichaam niet optimaal werkt. De plekken waar de misselijkheid vandaan komt, worden niet op een optimale wijze bestreden. Daarnaast worden mensen ook niet erg blij van de cafeïne in cola, gezien dat je darmen stimuleert te bewegen. Hoewel hetgeen dat je overgeeft niet uit je darmen komt, is het laatste waar je op zit te wachten een ‘op hol geslagen’ darm.

Huismiddeltjes tegen misselijkheid

Maar wat kan je dan wel zo 1, 2, 3 uit de kast trekken, waarmee je misselijkheid zal verdwijnen? Er bestaan wel zeker zogenoemde huismiddeltjes tegen misselijkheid, kijk maar eens in onderstaande lijst.

#1 Gember

Stipt op nummer één staat gember, gezien professionals de werking van gember tegen misselijkheid hebben onderzocht. Vrouwen met ochtendmisselijkheid door een zwangerschap, mensen die kampen met misselijkheid na een chemo en vele anderen zullen baat hebben bij de effectiviteit van het middel. Gemberextract is op meerdere plekken te koop. In de meeste gevallen wordt het vermengd met water, gezien het nogal binnenkomt.

#2 Rust

Rust trek je dan niet uit de kast, maar het is wel ontzettend belangrijk de rust te bewaren. Een gestrest gevoel zal je misselijkheid en de neiging tot overgeven alleen maar aanwakkeren. Focus in plaats daarvan op je ademhaling en vindt een comfortabele plek om op te zitten of liggen. Echter is het van belang dat je het overgeven niet gaat tegenhouden. Met name als je iets verkeerds hebt gegeven is de misselijkheid een teken van je lichaam dat het niet goed is. Het zal er hoe dan ook zo snel mogelijk uit moeten. Is het overgeven klaar, dan zal je ongetwijfeld snel weer de oude worden.

#3 Drinken

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, in sommige gevallen werkt het om wat te drinken. Drink kleine slokjes bouillon, thee of water met grote pauzes ertussen. Je zal merken dat het onrustige gevoel in je lichaam vermindert. Ook de misselijkheid neemt af. Bovendien voorkom je dat je uitdroogt. Er geldt namelijk dat je eigenlijk niet zonder vocht kan, terwijl je makkelijk een dag niet hoeft te eten. Al is dat wellicht moeilijk te geloven omdat je zo veel van eten houdt.

Mocht de misselijkheid (en het overgeven) aanhouden, bel dan eventjes de dokter op.

Oorzaken misselijkheid

We sluiten de blog af met oorzaken die misselijkheid kunnen veroorzaken. Het is altijd handig als je weet waar een dergelijk kwaaltje mogelijk vandaan komt. Je kan dan misschien zelf al een beter inschatting maken van wat je er tegen kan doen. Mogelijke oorzaken zijn:

  • Zwangerschap: ochtendmisselijkheid is een veelvoorkomend symptoom bij zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. De precieze oorzaak is niet volledig bekend, maar hormonale veranderingen en verhoogde gevoeligheid voor geuren worden als mogelijke factoren beschouwd.
  • Emotionele factoren: stress, angst, opwinding of andere emotionele factoren kunnen het maag-darmstelsel beïnvloeden en misselijkheid veroorzaken. Het zenuwstelsel en de spijsvertering zijn immers nauw met elkaar verbonden.
  • Medicijnen en behandelingen: sommige medicijnen, zoals chemotherapie, kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals misselijkheid en braken.
  • Virale of bacteriële infecties: Infecties zoals griep, buikgriep, voedselvergiftiging of andere maag-darminfecties komen veel vaker voor dan je misschien denkt. Het lichaam reageert op de aanwezigheid van ziekteverwekkers en kan dit doen door misselijkheid en braken.

Onthoud in ieder geval van deze blog dat het drinken van cola tegen misselijkheid een fabel is, al zou het je prima kunnen helpen.

0 Shares
Ook interessant