How to: toilet aanslag schoonmaken

0 Shares
0
0
0

Het is wellicht niet iets waar je over wil praten of blij van wordt, maar er bestaat een zekere kans dat het aanwezig is. Waar we het over hebben? Aanslag in het toilet. Het kan verschillende oorzaken hebben, zoals hard water, kalkaanslag, urinesteen en andere bacteriën. Gelukkig zijn er effectief manieren om deze problemen aan te pakken.

Na het lezen van deze blog en het volgen van de tips en andere informatie, bestaat er een aanzienlijke kans dat je toilet er weer schoon uitziet. Niet alleen jijzelf gaat met een geruster gevoel naar het toilet, ook je medebewoners en/ of gasten zullen het waarderen. Wij zouden zeggen: ‘Schoonmakers klaar? Schoonmaken maar.’

Wat is aanslag?

Grote kans dat de aanslag in je toiletpot een vervelende, vies-uitziende, bruine kleur heeft. Het is het gevolg van urinesteen. Urinesteen wordt gevormd door stoffen die in je urine zitten en zich vastbijten in de toiletpot. Die stoffen zijn overigens verschillende minerale zouten, waaronder kalium en natrium, maar ook calcium en magnesium. Normaal gesproken maak je het toilet regelmatig schoon en zal je, daardoor, geen te maken hebben met die aanslag. Mocht je je toilet niet of te weinig schoonmaken, dan is de bruine aanslag een letterlijk resultaat.

Naast een wat smerig uiterlijk, is bruine aanslag ook nog eens erg onhygiënisch. De urinesteen is bij uitstek dé plek voor bacteriën en schimmels om zich op te hopen en vermeerderen. Hoe langer je er niets aan doet, hoe groter dit gevaar zal worden.

Hoe moet ik de aanslag verwijderen?

Natuurlijk is het mogelijk om de aanslag uit je toilet te verwijderen. Sterker nog, er bestaan verschillende merken die speciale aanslagverwijderaars voor urinesteen verkopen. Maar, voordat je dit aanschaft, kan je het wellicht ook proberen met spullen die je al in huis hebt.

Laten we overigens binnen met het treffen van enkele, algemene voorbereidingen. Lees:

  • (Rubberen) huishoudhandschoenen aantrekken, om je handen tegen zowel bacteriën als reinigingsmiddelen te beschermen
  • Zorg voor een goede ventilatie van de ruimte, zodat je veilig kan blijven ademen. Zet eventueel een raam open, de afzuiging aan en anders de deur open.

#1 Baking soda

Nee, we gaan niet bakken, maar schoonmaken. Hoewel je het middel ook weleens tegenkomt in een recept, is het bij uitstek hét huismiddeltje tegen bruine aanslag in het toilet. Het enige wat je hoeft te doen is een kopje van het poeder in je toiletpot te gieten. Je laat dit gedurende 15 minuten intrekken, waarna je met de borstel kan beginnen met schrobben. Als het goed is verdwijnt de bruine aanslag snel en kan je genieten van een wit, schoon toilet.

Tip: wist je dat je baking soda voor nog veel meer schoonmaakactiviteiten kan uitvoeren? Zo neutraliseert het nare geurtjes, werkt het als kleurversterker en houd je bloemen langer goed.

#2 Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is ongetwijfeld een middel dat je wel in de kast hebt staan. Al hoewel het niet de meest snelle en effectieve werking heeft, is het erg goedkoop en dus een budget proof oplossing. Het moment voor je gaat slapen, giet je ongeveer een kop aan schoonmaakazijn in het toilet. Dit laat je een nacht intrekken, waarna je de volgende ochtend wakker wordt met een schoon toilet. Althans, schoonmaakazijn lost alleen de aanslag op en maakt het niet schoon, alhoewel de naam het wellicht wel doet denken. Je kan de stappen herhalen, als het nog niet helemaal is gelukt. En onthoud: het is natuurlijk niet de bedoeling dat in die nacht iemand gebruik maakt van dat toilet.

Tip: na het schoonmaakazijn-avontuur is het raadzaam het toilet nog eens grondig te reinigen met een toiletreiniger als WC-EEND. Zo ben je er zeker van dat de aanslag echt weg is en niet de volgende dag weer terug is (bij wijze van spreken).

#3 Cola

Je dure Coca Cola kan je wat ons betreft even in de kast laten staan. In plaats daarvan is het misschien handig een iets goedkopere versie aan te schaffen, omdat je de cola niet gaat drinken. Je kan het namelijk gebruiken om de aanslag in je toilet te verwijderen. Je giet ongeveer een halve liter cola op de aanslag en laat dit gedurende een aantal uur intrekken. Hierna kan je de aanslag met wat hard schrobben en poetsen verwijderen.

Tip: het is handig als het toilet ‘droog’ staat, als de aanslag zich onderin de pot bevindt. De cola komt direct in contact met de aanslag.

Preventieve maatregelen

Voorkomen is beter dan genezen, zo is gebleken in wel meer dan één gebeurtenis. Het is daarom handig om preventieve maatregelen te treffen, om (bruine) aanslag in het toilet te voorkomen. Denk aan:

  • Regelmatig schoonmaken van het toilet
    Regelmatig houdt in dat je het ongeveer 1 à 2 keer per week doet. Natuurlijk hangt dit ook af van de grootte van je huishouden. Weet dat het niet kwaad kan om je toilet elke dag schoon te maken. Behalve dan dat je vaak veel chemicaliën gebruikt, dat niet echt goed is voor het milieu.
  • Toilet doorspoelen
    Spoel je toilet goed door. Dat is logisch, maar houd deze tip ook aan wanneer het bijvoorbeeld heeft gestormd. Grote kans dat het riool omhoog is gekomen en van allerlei viezigheid heeft achtergelaten. Een extra schoonmaakbeurt kan geen kwaad.
  • Toiletblokje
    Een toiletblokje bevat schoonmaakmiddelen dat bijdraagt aan het onderhoud van het toilet. Tenminste, de meningen zijn hier over verdeeld. Het kan in ieder geval niet veel kwaad, mits je het blokje goed bevestigd en niet in het toilet laat verdwijnen.

Volg de bovenstaande tips en je wc zal je eeuwig dankbaar zijn.

Door aanslag te verwijderen houd je het toilet hygiënisch en heeft het bovendien een frisse look. Je voorkomt de aanslag door je toilet regelmatig schoon te maken en dit bij te houden. Als het al te laat is, kan je eerst met een aantal huismiddeltjes je toilet proberen schoon te maken. Een laatste/ ander redmiddel is de aanschaf van een commerciële aanslagverwijderaar.

0 Shares
Ook interessant

Hobbywinkel Amsterdam

Op een druilerige zondagmiddag is het maar eens tijd om wat anders te doen dan je eindeloos te…