Kind geeft over maar is niet ziek

0 Shares
0
0
0

Zo, in één keer, uit het niks, out of the blue, geeft je kind over. In de minuten die volgen zit je hard na te denken waarom het gebeurde, maar je komt op niks.

Niemand in zijn of haar klas op school is ziek, je hebt je kind gewoon ‘gezond’ eten gevoerd en er is geen sprake van een piek in allerlei virussen. Het overgeven stopte overigens al na één keer, maar toch vraag je je af waar het vandaan kwam en waarom je het niet zag aankomen. In deze blog zullen ingaan op mogelijke oorzaken van overgeven bij kinderen. Niet altijd is overgeven namelijk het gevolg van ziek zijn.

Kinderen en overgeven

Kinderen geven over het algemeen vaker over dan volwassenen. Ze zijn er simpelweg wat meer vatbaar voor. Denk bijvoorbeeld aan ‘motion sickness’, waarbij kinderen misselijk worden van lange autoritten, vliegreizen of boottochten.

Een ander voorbeeld is de reflux bij baby’s. Het is niet meer dan gebruikelijk dat dat bij baby’s voorkomt. Als ze bijvoorbeeld de melk te snel naar binnen hengelen, dan is de kans ontzettend groot dat een deel van de voeding weer omhoog komt. Hetzelfde geldt natuurlijk bij boeren. Baby’s moeten zelfs boeren om alles goed te laten werken, terwijl het bij oudere kinderen en volwassenen al gauw als ‘vies’ wordt beschouwd.

Geen ziekte, wel overgeven

Maar goed, je kind geeft over, maar vertoont geen symptomen van ziek zijn. Er kunnen hier verschillende dingen aan ten grondslag liggen. We hebben een aantal van deze oorzaken op een rijtje gezegd. Echter is het belangrijk je te realiseren dat een ziekte niet altijd of meteen zichtbaar is. Houd het overgeven aan of keert het regelmatig terug, raadpleeg dan een professional.

#1 Te veel voeden

Te veel en te snel drinken, maar vooral te veel snoepen, kan zeker leiden tot overgeven. Het kan prima zijn dat je kind bijvoorbeeld iets te veel verwend is bij opa en oma en diezelfde avond begint met braken. Hoogstwaarschijnlijk zal dit wel na één keer ophouden. Verder is het belangrijk dat je het kind daarna goed en in kleine beetjes laat drinken. Het lichaam heeft vocht nodig om te herstellen.

#2 Stress

Emotionele stress of angst kan ook braken veroorzaken bij kinderen. Het zou bijvoorbeeld kunnen optreden als reactie op een traumatische gebeurtenis, angst voor bepaalde situaties of sociale druk. Een kind dat erg verlegen is en een spreekbeurt moet houden, zou voorafgaand aan de spreekbeurt ‘ineens’ ziek worden. In zin is er dan niet veel aan de hand behalve een naar gevoel.

#3 Bijwerkingen

Het kan zo zijn dat het kind niet hoeft over te geven van het kwaaltje/ ziekte/ aandoening waar hij of zij aan leidt, maar wel door de bijwerking van bijvoorbeeld medicatie. Raadpleeg daarom altijd de bijsluiter van de medicijnen die je kind gebruikt. Zo is het overgeven iets ‘logisch’ in plaats van dat je er zorgen over moet maken.

#4 Zonnesteek

Ziek is je kind met een zonnesteek niet, in de zin van een bacteriële infectie of het oplopen van een virus. Toch is er bij een zonnesteek wel degelijk iets met je kind aan de hand. Er bestaat een grote kans op uitdroging en oververhitting. Een gevolg zou kunnen zijn dat je kind gaat overgeven. Erg vervelend, maar met voldoende vocht, koelte, schaduw en wat lichte medicatie zal het probleem redelijk snel over zijn.

#5 Verkeerd voedsel

Er bestaat een aanzienlijke kans dat het kind moet braken doordat het het iets eet waar het kind niet tegen kan. We spreken dan over zoiets als een intolerantie. Het kan echter ook zo zijn dat het kind een bepaalde voedingsstof wel mag eten, maar dat er iets in het eten zit. Het lichaam probeert in beide gevallen op deze manier schadelijke stoffen uit het lichaam te verwijderen.

Onthoud dat er nog veel meer andere oorzaken kunnen zijn van het ‘plotseling’ overgeven. Als de bovenstaande oorzaken niet overeenkomen met wat er aan de hand is met je kind, is dat niet per definitie reden tot paniek.

Wanneer moet je medische hulp inschakelen?

Hoewel braken bij kinderen meestal vanzelf verdwijnt en niet noodzakelijk duidt op een ernstige aandoening, zijn er situaties waarin medische hulp nodig is. Raadpleeg een arts als een van de volgende situaties van toepassing is. Houd overigens in je achterhoofd dat dit soort adviezen niet voor álle kinderen toepasbaar zijn. Zo spelen leeftijd en de algemene medische gezondheid al een belangrijke rol. In ieder geval moet je bellen bij:

  1. Aanhoudend braken dat langer dan 24 uur aanhoudt.
  2. Tekenen van uitdroging, zoals weinig urineproductie, droge mond en lippen, en lusteloosheid.
  3. Ernstige buikpijn die aanhoudt of verergert.
  4. Meerdere keren flauwvallen in combinatie met overgeven.
  5. Hoge koorts (boven 38°C) die niet verbetert met koortswerende medicatie.
  6. Andere verontrustende symptomen, zoals bloed in het braaksel, aanhoudende diarree, of extreme zwakte.

En wat moet je eigenlijk überhaupt doen als je kind overgeeft?

Je kan meerdere standaardadviezen toepassen als je kind overgeeft. Wederom hebben we een lijstje gecreëerd, wat een mooi overzicht maakt.

  • Vocht en hydratatie: Zorg ervoor dat je kind voldoende vocht binnenkrijgt om uitdroging te voorkomen. Geef kleine slokjes water, om te voorkomen dat het gelijk weer eruit komt.
  • Voeding: Begin met lichte voeding, zoals crackers of bouillon. Als dat goed gaat, kan je starten met wat meer eten. Onthoud dat drinken belangrijker is dan nauwelijks of niet eten.
  • Geruststelling: Veel kinderen raken in paniek als ze moeten overgeven en ze het gevoel weer voelen opkomen. Stel ze gerust om ophoping van het braaksel te voorkomen. Hoe eerder het eruit is, hoe sneller het weer beter zal gaan.

Conclusie

In de meeste gevallen is het overgeven bij een niet-zieke kind niet iets om je ernstige zorgen over te maken. Het kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder overeten, een reflux of stres. Het is belangrijk om te letten op andere symptomen en situaties waarin medische hulp nodig is. Als een kind wel begint met overgeven, raden we aan het vochtgehalte op peil te houden en het kind te kalmeren. Maar, te allen tijde geldt, je kan bij bezorgdheid of twijfel beter direct bellen. Een arts is in staat medisch advies te geven. Aan deze blog kan geen medisch advies worden ontleent.

0 Shares
Ook interessant