Een Dolce Gusto. Het is tegenwoordig een fenomeen waar niemand meer omheen kan. Althans, de NESCAFÉ Dolce Gusto is niet een apparaat voor iedereen, maar wel ontzettend populair. Met slechts één druk op de knop creëer jij de meest heerlijke koffie. Bovendien zal je nooit zitten met koffieprut, want al het afval zal gewoon in het cupje blijven zitten.
Het enige wat je af en toe zal moeten doen, is het ontkalken van je Dolce Gusto. Doe je dit niet, dan heb je kans op minder lekkere koffie, maar misschien nog wel belangrijker: je apparaat gaat ervan kapot. We vertellen je hoe het ontkalkingsproces in zijn werk gaat, welke producten je kan gebruiken en hoe je het correct uitvoert. Dat het misschien wat intimiderend op je afkomt, snappen wij volkomen. Echter hoef je je geen zorgen te maken, gezien we je stap voor stap zullen begeleiden. Dus, pak je kopje koffie, leun achterover en ontdek hoe je jouw Dolce Gusto in topvorm houdt.
Dolce Gusto ontkalken
Het beste is om een Dolce Gusto te ontkalken met de ontkalker van het merk zelf. Of tenminste eentje die speciaal voor de Dolce Gusto is gemaakt. De reden hiervoor is dat deze door het melk zelf is aangeraden en een goede werking zou moeten hebben. Of in ieder geval een werking die ervoor zorgt dat je Dolce Gusto zelf niet kapot gaat. Een voorbeeld van zo’n ontkalker, die het merk overigens zelf ook aanraadt te gebruiken, is de onderstaande. Door op de afbeelding te klikken, kan je deze in een webshop bekijken.
De stappen die je bij deze ontkalker moet volgen, zijn als volgt:
- Stap 1: ontkalker voorbereiden
Je gebruikt een hele fles per keer bij het ontkalkingsporces. De hele inhoud van de fles giet je bij 400 à 500 milliliter water. - Stap 2: waterreservoir vullen
Nadat je het waterreservoir hebt geleegd, vul je deze met het mengsel van ontkalker en water. Je giet het hele mengsel in het reservoir, waarna je deze terugzet op z’n plek. - Stap 3: Dolce Gusto voorbereiden
Het spoelelement leg je neer op de plek waar je normaal gesproken een cupje zou plaatsen. Deze helpt de ontkalker te sturen, maar is niet noodzakelijk. Als je deze niet hebt, kan je deze stap overslaan. - Stap 4: opvangbak
Zet een opvangbak onder het apparaat, om de ontkalker op te vangen. Deze wil je natuurlijk niet over je hele aanrecht hebben lopen - Stap 5: beginnen met het proces
Je houdt de aan-uitknop gedurende minimaal vijf seconden vast. Daarna gaat als het goed is het lampje groen/oranje branden. Bij een machine met automatische stop, scrol je naar de hoogste waterstand positie en druk je op de warmwater-knop. Bij een machine zonder automatische stop, schuif je de hendel om naar de warme stand. - Stap 6: halverwege
Op de helft van het proces zal je het doorlopen van het water even moeten stoppen. De helft betekent wanneer het waterreservoir voor de helft leeg is. Je wacht dan even een paar minuten, voor je het doorlopen van de ontkalker hervat. - Stap 7: reservoir spoelen
Als het reservoir helemaal leeg is, leeg je de opvangbak en spoel je het reservoir een keertje om met water. Na het omspoelen, vul je het waterreservoir en zet je de spoelbak weer terug. - Stap 8: Dolce Gusto doorspoelen
Je gaat nu de Dolce Gusto doorspoelen of omspoelen met normaal water. Bij een machine met automatische stop, scrol je naar de hoogste waterstand positie en druk je op de warmwater-knop. Bij een machine zonder automatische stop, schuif je de hendel om naar de warme stand. - Stap 9: halverwege doorspoelen
Op de helft van het proces zal je het doorlopen van het water even moeten stoppen. Je gaat nu verder in de koud water stand, totdat het hele waterreservoir leeg is. - Stap 10: capsulehouder en spoelelement
Vergeet het spoelelement niet te verwijderen en de capsulehouder door te spoelen. Het zou vervelend zijn als daar nog een soort kalksmaak vanaf komt. - Stap 11: groen lampje
De volgende keer wanneer je je koffiezetapparaat weer inschakelt, zal je een groen lampje zien branden. Het betekent dat het apparaat weer in gebruik te nemen is. Het duurt niet lang meer voor je weer kan genieten van een kopje koffie.
Het lijken veel stappen, maar uiteindelijk valt het wel mee hoe lang je ermee bezig bent. Geef jezelf tien minuten en je zal zien dat je koffiezetapparaat weer loopt als een zonnetje.
Alternatieve wijzen om te ontkalken
Het internet zou het internet niet zijn als er ook talloze andere manieren worden aangereikt om je Dolce Gusto te ontkalken. We vertellen je met wat je het kan doen, hoe je het met doen en ook waarom je het wellicht links zou moeten laten liggen.
Ontkalken met azijn
+ goedkoop
– niet zo effectief
– kan nare smaak achterlaten
Een goedkope manier om je Dolce Gusto te ontkalken is middels azijn. Het is een goedje dat vrijwel iedereen in de keuken heeft liggen en iets dat je voor nog geen euro kan aanschaffen in verschillende winkels. We bedoelen, zet het op je boodschappenlijstje en je zal het ongetwijfeld in de supermarkt tegenkomen.
Het ontkalken met (schoonmaak)azijn verloopt via de volgende stappen.
- Vul het waterreservoir met water en een flinke scheut azijn
- Laat je Dolce Gusto in de warme stand het hele reservoir doorgaan. Natuurlijk heb je van te voren al een opvangbak neergezet, zodat het goedje wordt opgevangen.
- De stappen 1 en 2 herhaal je nog een keer of twee, omdat het onwaarschijnlijk is dat al het kalk in één keer is opgelost.
- Spoel als laatste keer je apparaat nog eens met enkel kraanwater, om de azijn smaak uit je koffiezetapparaat te halen.
Het klinkt zo makkelijk net als een kind dat de was kan doen, maar dat is het niet. Of nouja, het proces verlopen wel, maar het ontkalken zelf gaat niet zo makkelijk. Het werkt lang niet zo effectief als een ‘commerciële’ ontkalker en heeft nog een aantal nadelen. Zo is schoonmaakazijn absoluut niet bedoelt voor consumptie en heeft het, net als natuurazijn, een nare smaak. Het kan erg goed zijn dat je de azijn nog lang proeft in je koffie, nagespoeld of niet. Het zuur trekt in het apparaat en doet het niet ten goede.
Ontkalken met citroenzuur
+ mileuvriendelijk
+ laat geen nare smaak achter
– niet overal te koop
Een alternatief voor het ontkalken met azijn, zou citroenzuur kunnen zijn. Je spreekt dan weliswaar over citroenzuur poeder. Gebruik ongeveer 50 gram citroenzuur, op 1 liter water. Je vult het reservoir met dit mengsel, laat het apparaat een keer doorlopen en spoelt het door met schoon water. Vergeet niet de capsulehouder even om te spoelen, om te voorkomen dat daar dan wel citroenzuur of kalk achterblijft.
Het voordeel van citroenzuur ten opzichte van azijn, is dat het geen nare smaak achterlaat. Tenminste, als je het apparaat goed doorspoelt. Het nadeel is wel dat het sap nog weleens de neiging heeft om te blijven plakken aan de binnenkant van het apparaat. Hoewel er eigenlijk geen smaak achterblijft, bestaat er dan nog een kans dat je koffie wat zuur is. Bovendien is het op minder plekken zo makkelijk verkrijgbaar dan dat met azijn het geval is.
Waarom ontstaat er kalk in mijn Dolce Gusto?
Misschien wel een mooi feitje om mee te beginnen: je kan er zelf eigenlijk niks aan doet. Kalk is namelijk een natuurlijk mineraal dat voorkomt in ons drinkwater. Het kraanwater bevat namelijk kleine hoeveelheden mineralen, waaronder calcium en magnesium. Wanneer je water verwarmt, zoals je Dolce Gusto dat doet, kan het kalk uit het water neerslaan en zich opstapelen. De componenten van je Dolce Gusto wordt hiermee aangetast.
Het verschijnsel dat ontstaat, staat bekend als ‘kalkaanslag’ en zal na verloop van tijd de prestaties van het koffiezetapparaat negatief beïnvloeden. Sterker nog, het probleem zal steeds erger worden, hoe vaak je de machine ook gebruikt (of niet).
Hoe vaak moet ik mijn Dolce Gusto ontkalken?
Om te voorkomen dat je eigen koffiezetapparaat kapot gaat, wordt aangeraden deze regelmatig te ontkalken. Hoe vaak, dat hangt af van een aantal zaken, zoals regelmatig van kwaliteit, maar ook de hardheid van je water. Hoe ‘harder’ het water, hoe meer kans op kalkvorming je hebt. Die hardheid van het water verschilt zeker in gebieden in Nederland. Hoe dat bij jou zit, kan je gewoon op internet vinden. In ieder geval zal je een keuze moeten maken in de volgende ‘opties’ van ontkalken:
- om de 3 à 4 maanden
- na het zetten van 400 koffiekopjes
- wanneer het ontkalkingslampje gaat branden
- bij een lage waterdruk.
Je merkt de verkalking ook al tijdens het zetten van een kopje koffie. Je merkt dan dat:
- de koffie loopt erg langzaam door (er zit kalk bij de uitstroom van de koffie)
- de koffie heeft een lauwwarme temperatuur en wordt niet meer goed heet (het verwarmingselement is verkalkt)
- je Dolce Gusto maakt veel meer geluid dan normaal gesproken
Afhankelijk van je eigen gebruik en andere factoren zal je dus zo’n 3 à 4 keer per jaar je Dolce Gusto moeten ontkalken. Je koffiezetapparaat blijft in dat geval in topconditie, waardoor je keer op keer van heerlijke koffie kan genieten. De ochtenden worden toch wat minder zwaar met een kopje koffie, nietwaar?
Veelgestelde vragen
De frequentie van het ontkalken hangt af van de waterhardheid in jouw regio en het gebruik van de machine. Over het algemeen wordt aangeraden om de Dolce Gusto om de 3 tot 4 maanden te ontkalken. Gebruik je de machine intensiever of is het water in jouw omgeving erg hard, dan kan vaker ontkalken nodig zijn. Vaak merk je het al wel aan de kwaliteit van de koffie en het zetten daarvan zelf, dat het tijd is.
Het ontkalken van je Dolce Gusto koffiemachine is essentieel om kalkaanslag te verwijderen. Kalkaanslag kan de prestaties van de machine beïnvloeden en de levensduur ervan verkorten. Door regelmatig te ontkalken, behoud je de optimale werking en geniet je langer van jouw koffiemachine. De kalk tast onder andere je verwarmingselement aan, maar kan er ook voor zorgen dat de koffie minder goed doorloopt. Het gevolg? Slappe, lauwwarme koffie, die er niet zonder slag of stoot uitkomt.
Nee, het is belangrijk om tijdens het ontkalken geen koffie te zetten. Gebruik het apparaat uitsluitend voor het ontkalkingsproces, om te voorkomen dat eventuele restanten van het ontkalkingsmiddel in je drankjes terechtkomen. Het is daarom ook van groot belang dat je de Dolce Gusto nog een keer laat spoelen met gewoon kraanwater. Vergeet ook niet je capsulehouder schoon te maken, zodat ook daar het kalk en de ontkalker helemaal weg zijn. Natuurlijk zal het veilig zijn om je apparaat weer te gebruiken nadat je alle stappen netjes hebt uitgevoerd, maar wat extra voorzorgsmaatregelen kunnen geen kwaad. Bovendien is het ook letterlijk onmogelijk om tijdens het ontkalken koffie te zetten, zonder dat je ontkalker in plaats van water in je koffie zet.
Het ontkalken van jouw Dolce Gusto wordt stap voor stap uitgelegd in de handleiding van de machine. Volg deze instructies nauwkeurig op voor een veilig en effectief ontkalkingsproces. Zorg ervoor dat je de machine goed spoelt na het ontkalken, voordat je weer koffie gaat zetten. Mocht je wat anders gebruiken dan een commerciële ontkalker, dan zal je zelf de wat specifiekere gebruiksaanwijzingen op het internet kunnen vinden. Vaak gaat het in ieder geval om spoelen met een bepaald middel opgelost in water, waarna je het altijd nog een keer doorspoelt met slechts water.
Conclusie
Het ontkalken van je Dolce Gusto is niet per definitie moeilijk, maar wel noodzakelijk. Je behoud op die manier zo lang mogelijk de kwaliteit van het apparaat, maar ook je kopje koffie dat je elke ochtend naar binnen werkt. Koffie is voor veel mensen een middel om zich goed te blijven voelen, om te functioneren of simpelweg als middel tot het leggen van contact. De simpliciteit van de Dolce Gusto zal je daarmee helpen. Wees dan ook zo vriendelijk dat je dit apparaat goed verzorgd en dus ook regelmatig ontkalkt.