Sodabadje: achterhaald of niet

0 Shares
0
0
0

Een sojabadje werd in het verleden nog wel eens gehaald bij het behandelen van acute wonden. Door de jaren heen is er al ontzettend veel over geschreven. De prangende vraag die in dit artikel wordt beantwoord: is een sojabadje achterhaald of niet.

Het antwoord in het kort: ja. Al zo’n tien jaar geleden werd er een negatief advies gegeven over het gebruik van een sojabadje, onder meer door de Nederlandse Vereniging van Heelkunde.

Waarom achterhaald?

Een sojabadje is achterhaald om verschillende redenen. Het zou juist de kans op infectie vergroten en de genezing vertragen. Iets dat je absoluut niet wil bij het behandelen van een acute wond. Bovendien zou het de maceratie van de huid vergroten.

Maceratie is het verweken en kapot gaan van de huid door lang contact met vocht.

https://www.startwondverzorging.nl/CONTENT/index.php/component/seoglossary/1-wondzorg/maceratie

Hoewel soda een mild antisepticum is, kan het dus niet alle bacteriën doden en kan het zelfs irritatie en ontsteking veroorzaken als het in contact komt met een open wond. De genezing wordt vertraagd, omdat het de cellen in het wondgebied kan beschadigen.

Mocht je je alsnog in een situatie bevinden waar een open wond is, dan hoef je deze alleen ter reinigen wanneer de wond vies is. Voor kleinere wonden wordt vaak jodium aangeraden om te gebruiken. In het geval van een open wond raden we aan om iets te gebruiken als een zoutoplossing. Let op: het zal geen prettige ervaring zijn en het kan zelfs een brandend gevoel geven.

Een open wond behandelen

Een open wond kan klein of groot zijn en kan bloeden. Het is in ieder geval belangrijk om de wond zo snel mogelijk te behandelen om de kans op infecties te verkleinen.

  1. Was je handen grondig voordat je de wond gaat behandelen en maak je handen goed droog. Draag eventueel bij de behandeling wegwerphandschoenen, om bacteriën zo veel mogelijk van de wond af te houden.
  2. Gebruik, indien nodig, een ontsmettingsmiddel. Het is dus niet de bedoeling dat je een sojabadje maakt.
  3. Voordat je de wond gaat verbinden, moet je eerst het aanwezige vuil verwijderen uit de wond. Je wil onnodige infecties voorkomen.
  4. Laat de wond altijd eerst een tijdje doorbloeden. Dit klinkt wellicht wat eng, maar als het niet heel veel is, zal dit ervoor zorgen dat de wond zichzelf al voor een deel reinigt.
  5. Stopt het bloeden niet en is de hoeveelheid bloedverlies groot? Gebruik wondsnelverband.
    Is het bloeden wel redelijk gestopt en wil je de wond afdekken? Gebruik dan een eilandpleister of bijvoorbeeld gaaskompres.

Mocht je twijfelen over de grootte van de wond? Ga dan altijd naar de huisartsenpost of de spoedeisende hulp. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je zelf helemaal niet goed tegen bloed en dergelijken kunt. Ga overigens nooit alleen daarheen. Als je te veel bloed verliest, bestaat er een kans op flauwvallen. Je wilt natuurlijke verdere ongelukken voorkomen.

Wat te doen met soda

Maar wat kan je dan wel doen met soda?

Genoeg. Soda, ook bekend als natriumcarbonaat, is een alkalisch zout dat veel voorkomt in de natuur. Het wordt vaak gebruikt als een schoonmaakmiddel vanwege zijn vermogen om vet en vuil op te lossen en te verwijderen. Een aantal voorbeelden van schoonmaken waarbij soda wordt gebruikt, zijn:

  1. Reiniging van huishoudelijke apparaten – Mocht je oven, koelkast en vaatwasser zijn besmeurd met hardnekkige vlekken, probeer dan met een badje soda dit te verhelpen. De soda zal eveneens bijdragen aan het ontgeuren. Wees wel voorzichtig, gezien het om redelijk kwetsbare apparaten gaat.
  2. Reiniging van badkamers – Soda is een uitstekend schoonmaakmiddel voor de badkamer, omdat het effectief schimmel en zeepresten verwijdert. Je kan er toiletten, badkuipen, douchecabines en wastafels mee reinigen.
  3. Reiniging van vloeren en tapijten – Een vlek in of een nare geur aan de vloer en het tapijt? Soda is erg effectief bij het verwijderen ervan. Kijk wel uit bij tapijten gemaakt van gevoelige stoffen. Soda kan een erg agressief middel zijn.
  4. Ontkalker – Soda is je beste vriend als natuurlijke ontkalker, van bijvoorbeeld waterkokers, koffiezetapparaten en andere huishoudelijke apparaten.
  5. Tuinieren – De groene aanslag op tuintegels kunnen worden verdreven met soda. Heb je veel last van onkruid? Gebruik dan liever baking soda. Je wil de zuurgraad van de bodem niet aantasten.

Wat is het verschil tussen soda en baking soda?

Er is een daadwerkelijk verschil tussen de soda waar we het in dit artikel over hebben, en baking soda. Veel mensen verwarren nog steeds baking soda met soda. Baking soda, ook bekend als natriumbicarbonaat, is een wit poeder dat wordt gebruikt bij het bakken. Het kan worden gebruikt als een rijsmiddel. Gewone soda kan absoluut niet worden gebruikt in voedingswaren.

Baking soda wordt onder andere gebruikt in als een witmaker in tandpasta, als deodorant, voor het schoonmaken van oppervlakken, het verwijderen van geuren en het tegengaan van jeuk (bij insectenbeten).

Het belangrijkste verschil tussen baking soda en soda is dat baking soda een mild zuur is en soda een alkalisch zout. Dit betekent dat baking soda zuur kan neutraliseren, terwijl soda juist zuur kan verhogen. Het is belangrijk om te weten welk product je nodig hebt voor welke taak.

Conclusie

Concluderend stellen ook wij dat het gebruik van soda op een open wond geen effectieve of veilige behandeling is. Hoewel soda vroeger populair was vanwege de veronderstelde desinfecterende eigenschappen, zal het juist irritatie en ontsteking veroorzaken en zelfs de genezing vertragen. Raadpleeg altijd een arts of medische professional voor de juiste behandeling. Laat het gebruik van soda, als alkalisch zout, voor andere toepassingen zoals het ontkalken van apparaten en ontgroenen van tuintegels.

Wanneer je dan aan de slag gaat met soda, wees je er van bewust dat dat niet hetzelfde is als baking soda. Soda zal de zuurgraad verhogen, baking soda juist neutraliseren.

0 Shares
Ook interessant
black leather chair beside brown wooden upright piano

5 tips om te ontspullen

Het minimaliseren van je spullen kan rust brengen en je leefomgeving overzichtelijker maken. Veel mensen ervaren dat minder…