Groen slijm ophoesten: reden tot paniek?

0 Shares
0
0
0

Tijdens een verkoudheid slaat het hoesten ineens aan. Het hoesten gaat gepaard met een zere keel en … groen slijm. Het is iets dat behoorlijk verontrustend kan zijn, maar in sommige gevallen lijkt het allemaal wel mee te vallen. Dus, niet meer dan logisch dat je je afvraagt of het ophoesten van groen slijm een reden tot paniek is.

In deze blog zullen we je informeren over de mogelijke oorzaken van het ophoesten van groen slijm. Let op, we spreken niet voor niets over mogelijk. Zelf voor dokter spelen is niet aan te raden, dus begin niet met het zelf diagnosticeren. Om echt zeker te zijn van je kwaaltje, is het noodzakelijk een medisch professional, zoals een arts, te raadplegen.

Wat is slijm?

Voordat we ingaan op het ophoesten van groen slijm, zullen we nog even uitdiepen wat slijm nu eigenlijk is. Weet in ieder geval dat het normaal is dat je lichaam slijm aanmaakt. Sterker nog, het heeft functies waarmee bepaalde processen een stuk soepeler zullen verlopen. Het maakt dat je voedsel makkelijker kan doorslikken en zorgt voor de afvoer van zoiets als stof. Zo helpt het je longen zuiver te houden, door bijvoorbeeld ongewenste deeltjes in je luchtwegen op te vangen.

Slijm ophoesten

In sommige gevallen is het zo dat je slijm weer ophoest. In principe slik je dit eigenlijk altijd wel met je speeksel door, maar het kan dus zijn dat het weer zijn terugtocht vindt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er iets vastzit in je luchtwegen. Het slijmvlies raakt geïrriteerd, je lichaam maakt slijm aan, je hoest en het slijm incl. viezigheid (stofjes, een stukje voedsel, bacteriën, etc.) worden naar boven gebonjourd. Je zou het ophoesten van slijm kunnen zien als een beschermende reflex. Processen die allemaal automatisch voor je in gang worden gezet.

De meeste mensen slikken het slijm gewoon door of spugen het wellicht uit. Dat hangt natuurlijk ook een beetje af van de situatie. In beide gevallen zijn je luchtwegen weer (meer) vrij van hetgeen dat irriteerde. Maar, soms is het dus zo dat je groen slijm ophoest. Wanneer dit aanhoudt is het sowieso raadzaam om medisch advies in te winnen.

Groen slijm ophoesten

Wanneer je groen slijm ophoest, is er waarschijnlijk wat meer aan de hand dan slechts een stukje stof dat niet lekker in je luchtwegen valt. Het zal onder andere kunnen wijzen op een infectie van de luchtwegen. Hier enkele oorzaken van het ophoesten van groen slijm:

  • Acute sinusitis
    Een infectie in de sinussen of neusbijholtes kan ook resulteren in het ophoesten van groenig slijm. Dit is nadat het slijm eerst een wat waterachtige substantie heeft. Verder zal je kampen met hevige hoofdpijn en pijn rondom de ogen of neus. In principe zal het ‘vanzelf’ weer beter worden, maar in de meer hevige gevallen zal je een antibioticakuur krijgen voorgeschreven.
  • Acute bronchitis
    Je hebt een griepje gehad of bent verkouden geweest en hebt nog last van een droge hoest met veel slijm. Er is sprake van een kleine ontsteking van de bronchiën, veroorzaakt door die bacterien/ het virus van de verkoudheid en de griep, acute bronchitis dus. Het gevolg? Onder andere het ophoesten van groen (geel of grijs) slijm en nog een aantal andere zaken. Let op: het gaat om dingen die besmettelijk zijn, dus nies en hoest zoveel mogelijk in je elleboog, was je handen regelmatig en laat dat kusje even voor wat het is.
  • Longontsteking
    Een eventueel gevolg van een longontsteking zou het ophoesten van onder andere groen slijm kunnen zijn. Bij een longontsteking is er sprake van een ontsteking van de luchtwegen, dat levensbedreigend kan zijn. Mensen met een hogere leeftijd en een lagere leeftijd zijn doorgaans de slachtoffers.

Je ziet dus eigenlijk dat het groene slijm een teken is, dat er iets niet goed gaat in je lichaam. Waarschijnlijk ben je je hier al van bewust. In sommige gevallen zal het, in combinatie van een gezonde levensstijl en genoeg beweging, vanzelf overgaan. In het geval van een longontsteking kan je wel begrijpen dat er meer alarmbellen afgaan en dat je echt wel medische hulp nodig hebt.

Wanneer is het verstandig om een arts te raadplegen?

Op sommige momenten is het dus erger dat je slijm ophoest dan op andere momenten. Het slijm is niet altijd een definitieve indicator van de ernst van de situatie. Er is echter een aantal symptomen waarbij je eigenlijk vrijwel direct contact op moet nemen.

  • Je hoest verdwijnt maar niet en de klachten worden steeds erger.
  • Het ophoesten van groen slijm gaat gepaard met koorts (dat langer dan drie dagen aanhoudt).
  • Je bent erg kortademig en hebt veel pijn op de borst.
  • Met het slijm hoest je ook bloed op.
  • Je hoest meer en viezer slijm op dan eerder (bijvoorbeeld in zijn groene variant).

Bij bovenstaande situaties kan het slijm duiden op onderliggende problemen die zo snel als mogelijk moeten worden aangepakt. Een arts zal de juiste diagnose stellen en, indien nodig, de juiste behandeling voorschrijven. Mocht je alleen groen slijm ophoesten en verder eigenlijk geen klachten te ondervinden, dan kan je nog steeds een arts raadplegen. Waarschijnlijk bel je de huisarts, krijg je een assistent aan de telefoon, die je vervolgens doorverwijst of je wellicht al kan geruststellen.

Groen slijm ophoesten: reden tot paniek?

Wanneer je groen slijm ophoest, hoeft dat niet gelijk te duiden op een reden tot paniek. Als het na twee dagen meteen weer over is, heb je niet per definitie een reden om je te laten stressen. Maar, als het in combinatie met nog veel meer klachten voorkomt en na een aantal dagen niet is verdwenen, zal je wel iemand moeten raadplegen. Wederom is er geen reden tot paniek, maar wel een reden om alerter te zijn op je doen en laten.

Iemand ervaart paniek wanneer er zich een bedreigende situatie voortdoet. Het activeert een soort fight or flight respons. Het is dan ook niet meer logisch dat je paniek ervaart wanneer je ineens groen slijm ophoest. Echter heeft het in dit geval niet heel veel zin, omdat je er zelf eigenlijk niks aan kan doen. Blijf rustig, vraag iemand om met je mee naar de arts te gaan en wacht rustig af om te horen waar het vandaan komt en wat je er tegen kan doen.

0 Shares
Ook interessant