Hoe onderhoud je jouw kussen en dekbed het beste?

0 Shares
0
0
0

Een goede nachtrust is belangrijk. De kwaliteit van je beddengoed speelt daarbij een belangrijke rol. Het regelmatig wassen en onderhouden van je beddengoed en kussen is niet alleen belangrijk voor een frisse slaapomgeving, maar ook voor de levensduur ervan. We delen enkele tips hoe jij je beddengoed en hoofdkussen schoon en comfortabel houdt.

Regelmatig wassen

In bed verzamelen zich een hoop bacteriën. Daarom is het belangrijk je dekbedovertrek en kussensloop regelmatig te wassen. Hiermee verwijder je de aanwezige huisstofmijt, huidschilfers en stof. Maar je dekbed en hoofdkussen zelf hoeven helemaal niet zo vaak. Tenzij het echt vies is geworden, doordat bijvoorbeeld iemand overgegeven heeft. Een mooi moment om je dekbed uit te wassen is bij het wisselen van de seizoenen. Heb je een 4 seizoenen dekbed dan kun je het zomer gedeelte uitwassen zodra je overschakelt naar het herfstdekbed. En na de winter was je het herfstdekbed weer uit. 

Volg de wasinstructies

De beste manier om jouw dekbed of hoofdkussen te wassen is de wasinstructies op het etiket te volgen. Het ligt namelijk heel erg aan de vulling of en hoe je jouw beddengoed het beste kunt wassen en drogen. Zorg er ook voor dat je wasmachine netjes onderhouden is zodat je geen vieze strepen of iets dergelijks op je dekbed krijgt. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je dekbed vies of gekrompen uit de wasmachine komt. Droog het dekbed en je kussen bij voorkeur buiten, verdeeld over meerdere lijnen. Klopt ze regelmatig even op om klontvorming te voorkomen en het sneller te laten drogen.

Opkloppen

Voor een langere levensduur van je kussen en dekbed is het beter om deze regelmatig uit te kloppen en op te schudden. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je je beddengoed wast, of als je het bed opschudt. Hierdoor behouden ze hun vorm beter. Voor een hoofdkussen kun je ook overwegen om een kussenbeschermer te gebruiken onder je kussensloop. Met deze extra laag bescherm je jouw kussen en vulling tegen zweet en vuil.

Opbergen

Een belangrijke tip voor het behoud van je dekbed is het opbergen ervan. Door de omvang ervan is het niet altijd even makkelijk. Bewaar het deel van het dekbed dat je niet gebruikt in de tas waarin hij gekocht is. Of koop een speciale opbergtas die je vacuüm kan zuigen. Een andere tip is om het dekbed in een dekbedovertrek te bewaren en eventueel in een lege reiskoffer te stoppen. Zo profiteer je optimaal van de ruimte. Bewaar een dekbed nooit in een plastic zak omdat het daardoor niet meer kan ademen en ‘stikt’.

0 Shares
Ook interessant