Als iets een konijnenhol lijkt te zijn dan is het wel je kelderkast. Er gaat heel veel in en er komt maar weinig weer uit. Als je iets zoekt, kun je het niet vinden en is de kans groot dat je het weer opnieuw koopt. En wat te denken van die verzameling plastic tassen? Tegenwoordig lijkt we ook steeds meer linnentassen te hebben. Duurzaam, maar heb je er écht zoveel nodig? In deze blog helpen we jou met het ordenen en opbergen van al je tassen én je kelderkast.
Een opgeruimde kelderkast is een opgeruimd hoofd. Je kunt goed zien wat je nodig aan eten hebt, maar bijvoorbeeld ook hoeveel luiers je nog hebt. Je weet waar de stofzuiger zijn vaste plek heeft en als je snel een plastic tasje nodig hebt dan kun je er heel geordend ééntje pakken. Zonder dat je met het pakken van een tasje ook het speelgoed van de kinderen, twee zakken chips en een kruimeldief meepakt. Tijd om van de kelderkast een opgeruimde plek te maken!
We hebben het in deze blog over de kelderkast, maar het kan natuurlijk ook om een trapkast of een kelder gaan. Je kunt dan hetzelfde stappenplan doorlopen!
Frustratie #1: de plastic tassen
Jij wil een Quick Fix wat betreft het grote plastic tassen problemen. Allereerst is het natuurlijk verstandig om niet te veel plastic tassen in huis te hebben. Neem daarom naar de supermarkt altijd je eigen tassen mee. Dit geldt ook voor een tas van linnen. Deze gaat vaak langer mee dan plastic en is natuurlijk een stuk duurzamer. Dit kan je doen om de tassen beter te ordenen en op te bergen.
- Vouw allereerst de tassen netjes op. Hierdoor zal het minder ruimte in nemen en kun je ze ook beter plat neerleggen
- Of kies ervoor om meerdere plastic tassen te bundelen en zo op te bergen. Bijvoorbeeld met een elastiekje.
- Leg het vervolgens allemaal in een opbergbak of mand. Waardoor je één plek hebt voor je plastic tassen.
Als laatste tip willen we je ook graag meegeven dat je plastic tassen goed kunt doneren bij bijvoorbeeld de kringloop. Zij hergebruiken de tassen weer voor mensen die iets hebben gekocht. Maar het wordt ook gebruikt door mensen om bijvoorbeeld iets kunstzinnigs van te maken. Zo kun je alle plastic tassen die je niet nodig hebt omdat het simpelweg te veel is toch een tweede leven geven! En dat is natuurlijk weer heel duurzaam.
Stap 1: Haal alles eruit
Wie wil gaan opruimen zal merken dat je altijd eerst een grotere rotzooi ervan gaat maken. Met andere woorden: je haalt eerst alles uit de de kelderkast voordat je verder kunt met opruimen. Haal alles eruit zodat je ook daadwerkelijk met een leeg canvas kunt beginnen.
Stap 2: Sorteer en categoriseer
Het is slim om alles wat je in de kast hebt liggen te sorteren en op die manier ook kan categoriseren. Denk bijvoorbeeld aan etenswaar, schoonmaakspullen, knutselspullen voor de kinderen of decoratiespullen. Door alles bij elkaar te leggen kun je ook goed zien wat je allemaal hebt qua spullen. Het is daarnaast ook nog eens makkelijk om straks orden te scheppen in je kelderkast.
Stap 3: Bepaal wat je wilt bewaren
Alles wat je nu in handen hebt, kan weg of blijven. Bepaal dus per product of je het wilt bewaren of dat je het wilt weggooien. Naast weggooien kan je het natuurlijk ook weggeven, bijvoorbeeld voeding kun je vaak in een weggeefkast in de buurt zetten. Maar spullen die je al jaren niet hebt gebruikt kun je ook doneren aan stichting kringloop. Zij kunnen het dan weer verkopen aan mensen met een kleine portemonnee. En daarnaast kun je grotere spullen natuurlijk ook verkopen op Marktplaats bijvoorbeeld. Zo ben jij ervan af en kun je andere mensen er weer blij mee maken!
Stap 4: Maak de kast grondig schoon
Omdat je kelderkast meestal niet leeg is, kun je de kelderkast ook niet goed schoonmaken. Dit is dus het moment om je kelderkast goed schoon te maken. Maak de kelderkast grondig schoon en stof alle planken af. Ook is het fijn om even goed in de hoeken stof te zuigen en eventueel spinnen-rag uit de hoeken te halen.
Stap 5: Organiseer en zet terug
Dit is misschien wel het leukste onderdeel van het opruimen van de klederkast, namelijk het organiseren en terugzetten. Als je merkt dat je veel losse onderdelen hebt dan kan het slim zijn om de spullen zo te organiseren dat je er makkelijk bij kan maar dat je ook goed weet waar alles ligt. Dat doe je bijvoorbeeld door plastic bakken van de Hema, Ikea of de Action te kopen. Deze bakken kunnen dicht met een deksel, waardoor het stofvrij blijft. Maar je kan ook beter bepaald gereedschap vinden of bijvoorbeeld knutselspullen. Label daarom ook de bakken en de manden voordat je het terugzet. Zo kan je alles terugvinden.
Bekijk ook welke producten je nog hebt en wat de uiterste houdbaarheidsdatum is. De meeste producten kunnen veel langer mee dan die datum, maar het is wel goed om bijvoorbeeld producten met een houdbaarheidsdatum dat bijna verloopt vooraan te zetten. Eigenlijk net zoals in de supermarkt!
Stap 6: Bijhouden
Dit is natuurlijk een beetje in een inkoppertje, maar bijhouden zorgt ervoor dat je kelderkast of trapkast niet weer een konijnenhol wordt. Hetzelfde geldt voor het bijhouden van het aantal plastic tassen. Ga je naar de kringloop om spullen uit de kelderkast weg te brengen? Neem dan ook dat overschot aan plastic tasjes mee. En kijk regelmatig of er spullen in de kast zijn gekomen die je niet meer gebruikt en waar je misschien iemand anders blij mee kan maken. Bijvoorbeeld door het naar een kringloop te brengen, maar je kan het ook op een weggeefhoek op Facebook zetten of in een deelkast bij jou in de buurt. Zo ben jij ervan af en kun je er iemand met een kleine portemonnee blij mee maken!
Wil je hier meer over weten? Dan kun je ook de video’s van Marie Kondo bekijken. Ze is die opruimgoeroe van dit moment.